Съвместна стратегия за приемане в Шенген обсъдиха премиерите на България и Румъния

Съвместна стратегия за приемане в Шенген обсъдиха премиерите на България и Румъния

Съвместна стратегия за приемане в Шенген обсъдиха премиерите на България и Румъния

Приемането в Шенгенското пространство е приоритет за България и Румъния. Съвместните действия на двете държави за постигане на тази цел обсъдиха в Атина премиерът акад. Денков и неговият румънски колега Йон-Марчел Чолаку, съобщават от правителствената информационна служба. 

Акад. Денков сподели два от основните аргументи на нашата страна в полза на членството в Шенген: премахването на границите между България и Гърция и между България и Румъния би освободило ресурс за още по-добра охрана на външната граница на Европейския съюз – между България и Турция. Освен това ще изчезнат опашките от автомобили на граничните пунктове между държавите-членки на ЕС, което значително ще намали въглеродните емисии.

Двамата министър-председатели потвърдиха интереса си от изграждане на нов мост над Дунав, пускане на фериботна линия между Русе и Гюргево и ускоряване на работата по проекта Fast Danube.

Снимка от сайта на Министерския съвет

В Атина българският министър-председател се срещна и с президента на Република Молдова Мая Санду, като тема на разговора им бяха възможностите за по-активно присъствие на нашата страна сред българската общност в Тараклия. Двамата обсъдиха засилване на дейностите, свързани с изучаването на българския език и култура, както и съвместни образователни проекти между молдовски и български университети.

По този начин България ще помогне на Молдова да намали руското влияние сред молдовците с български корени. Русия се намесва във вътрешните работи на Молдова, сподели Мая Санду. По думите й, криминални групи, управлявани от Руската федерация, дори купуват гласове на изборите. Това тревожи правителството в Кишинев, което е силно загрижено и за ситуацията в Украйна.

"Молдова работи активно за приобщаване към Европейския съюз (ЕС) и се надява да получи статут на кандидатка за членство в общността", добави Мая Санду.

Премиерът акад. Денков декларира пълна подкрепа за политиката на молдовския кабинет от страна на ЕС и в частност на България. Той предложи съвместни проекти с Русенския университет в технологичните и ИТ специалности, както и със Софийския и Великотърновския университет в сферата на хуманитарните дисциплини, например в европеистиката. „Това ще даде европейско образование и европейска перспектива на младите хора в Тараклия“, каза министър-председателят. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги