След седемчасови дискусии депутатите приеха на първо четене държавния бюджет за 2023 г.

След седемчасови дискусии депутатите приеха на първо четене държавния бюджет за 2023 г.

След седемчасови дискусии депутатите приеха на първо четене държавния бюджет за тази година. "За" план-сметката на държавата гласуваха 156 народни представители, 71 бяха "против", а един "се въздържа". Бюджетът беше подкрепен с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Срещу него гласуваха от "Възраждане", "БСП за Бългаиря" и "Има такъв народ". "Въздържа се" един депутат от ГЕРБ-СДС. 

Бюджет 2023 е разработен при параметри в рамките на Маастрихтските критерии, с което правителството изпълнява един от основните си приоритети да осигури на държавата редовен бюджет за 2023 г. с дефицит до 3 на сто от БВП, при допускания да не се увеличават данъците и да не се ограничават социалните плащания.

Макроикономическата прогноза на министерството на финансите предвижда през 2023 г. растеж на БВП от 1,8 на сто и достигане на размер от 184,5 млрд. лв. През 2024 г. растежът на БВП ще се ускори до 3,3 на сто, а през 2025 г. се очаква да бъде 3,2 на сто.

Очакванията са в края на 2023 г. инфлацията да се понижи до 5,6 на сто, като средногодишната да бъде 8,7 на сто. 

Минималната работна заплата се запазва на 780 лева. Предвидено е увеличение на разходите за персонал с 10% за структурите, които не са получили такова увеличение през 2022 г., и 15% - за структурите в общинската администрация.

Предвижда се в държавата хазна да влязат 69,5 млрд лева приходи, като се разчита на повишаване на събираемостта основно от НАП и Агенция „Митници“.  

Държавата си е поставила за цел да събере 100% от дивидента на държавните дружества.

Разходите са 74 млрд лева. Те предвиждат 10% увеличение на доходите в сферите, в които това не се е случило. Индексация със 125% от средната заплата за учителите, включително на асистентите. Пенсиите са индексирани по швейцарското правило

Предвидени са 50 млн. лв. за дейности за социално подпомагане, свързани с новата линия на бедност от 504 лева.

30 млн. лв. допълнително ще има за месечни семейни помощи за отглеждане на деца, като доходният критерий е увеличен от 410 на 510 лв.

31 млн. лв. има и за новата еднократна помощ за учениците от II, III, IV и Vклас.  

80 млн. лв. са предвидени за изграждане, дострояване, престрояване на ясли и детски градини, като се призовават общините да правят заявки.

5 млн. лв. допълнително ще получи Столична община за спортни площадки,  и 20 млн. лв. за компенсиране на разходите за деца, които не са приети в детски градини. 

Запазват се ставките на всички данъци, с изключение на тази на газа, чиято ставка се връща обратно на 20%, тъй като международните пазари са се успокоили. 

Като цяло този бюджет не е революционен, а продължава политиките, добрите практики, започнали последните няколко години. С тези думи министърът на финансите Асен Василев аргументира проектобюджета на държавата за тази година пред парламента. По думите му той отговаря на очакванията и на работодателите, и на синдикатите в голямата им част. "Приходната част е изпълнима, макар и леко напрегната и разходната част позволява нормалното функциониране на всички държавни системи, позволява да се увеличат, доколкото е възможно, и да не се намалят със сигурност социалните разходи и придобивки", посочи Василев. Според него, заложеният дефицит от 3% от БВП ще позволи да не бъде застрашено членството на страната ни в еврозоната.

Преди да подкрепят бюджета, от ГЕРБ-СДС обявиха, че той не решава нито един проблем, нито предвижда някаква сериозна реформа. "Относно бюджета имаме претенции, но така или иначе чисто политически акт е да бъде подкрепен. Направих една среща с нашите депутати в този бюджет за полицията, за социалните работници, за пожарната. Ще го вкараме като наше предложение, но се разбрахме за следващия бюджет вече, след 2-3 месеца, много по-задълбочено да се направи и в други сфери, в които виждаме проблеми в момента", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

ДПС подкрепиха бюджета, но се надяват да има преглед на т.нар. мерки между двете четения. "Считаме целта за бюджетен дефицит от 3% от БВП през 2023 г. за амбициозна, но изпълнима според предприетите мерки, които са предвидени", заяви Елван Гюркаш от ДПС.

"Заложената инфлация от 8,7% според мен е малко така надценена и е по-вероятноо тя да бъде малко по-ниска. Това нещо ще подложи приходите под натиск и е твърде възможно заложените приходи да не могат да бъдат събрани", посочи Димо Дренчев от "Възраждане". 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към финансовия министър с въпрос: "Г-н Василев, защо в този бюджет и с мерките, които предлагате, отстъпвате от онова, което постигнахме заедно?" По нейните думи бюджетът блокира икономическото развитие на България по следните причини: „Първо, намалявате капиталовите разходи по обективни причини, нямате подготвени проекти, но това ще се отрази на инвестициите в икономиката. Второ, няма да дойдат пари по втория транш на ПВУ и вие го знаете – още един блокаж на инвестиции в икономиката. Трето, гласувате, че ако капиталовите разходи в общините не се изпълнят, те ще ги използват за нещо друго. И четвърто, с мерките, които предлагане за изсветляване, блокирате работата на малките и средни фирми". Нинова изрази скептицизъм за 1,8% растеж в БВП при тези фактори. 

"Предложената бюджетна рамка ясно показва, че оставена в ръцете на Асен Василев държавата ще продължи да влошава финансовото си състояние", коментира председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ