Студентските съвети поискаха по-високи стипендии за успех

Студентските съвети поискаха по-високи стипендии за успех

От 85 на поне 120 лева да стане долната граница за студентските стипендии. Това искат от Национално представителство на студентските съвети в рамките на проектобюджета за 23-та година, съобщи БНР. 

За последната година 86 000 студенти от първи до трети курс имат право на стипендия от 85 до 180 лева, казва Даниел Парушев от Студентските съвети. Заради инфлацията минималната стипендия трябва да стане поне 120 лева, а максималната сума – 200, за което, според Парушев ще са нужни над 5 милиона лева за промяната, която е била обсъдена дори и с премиера Николай Денков.  

„Той приема идеята, че това е правилното, но друг пише финансовия закон. 3атова сме в много добър синхрон с КНСБ и Съвета на ректорите“, каза Парушев. МОН би подкрепило една такава промяна, „Винаги сме обсъждали заедно нещата и сме ги решавали“каза министърът на образованието Галин Цоков.  

Но на фона на това, че финансовото министерство има финалната дума, дали това ще се случи– не е ясно. Депутати от комисията по образование вече определиха цялостната рамка за държавните разходи за образование като Превключване на режим „пестене“ в търсене на дефицит в държавните разходи под 3%. Последната промяна на долната граница на стипендиите е била правена в края на 2020 г. - от 80 на 85 лева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ