Времето: Предупреждения от първа и втора степен за валежи в 20 области

Времето: Предупреждения от първа и втора степен за валежи в 20 области

Времето: Предупреждения от първа и втора степен за валежи в 20 области

Рязка промяна във времето се очаква днес, започват валежи като за 20 области на страната са обявени предупреждения от първа и втора степен. Значителни количества дъжд ще паднат на места в Западна и Централна България. В централните райони на Южна България са възможни и гръмотевици, а валежите ще бъдат придружени и от силен вятър. В Източна България ще продължи да духа умерен и силен юг-югоизточен вятър. След обяд в западната половина от страната вятърът ще се смени със северозападен; ще бъде умерен до силен и ще нахлува студен въздух. Към вечерта, със застудяването, във високите полета на Западна България и в западната част на Предбалкана дъждът ще преминава в сняг.

Минималните температури ще бъдат между 1° и 6°, в източните райони малко по-високи, в София около 1°. Максималните ще бъдат в широки граници – от 4°-5° на места в Западна България до 12°-13° в източната половина от страната, в София около 5°. 

Жълт код за обилни валежи от дъжд е обявен в областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-град и София област, а жълт код за обивни валежи от дъжд и силен вятър е в сила за област Ямбол. 

Оранжев код за обилни валежи от дъжд е обявен за област Смолян, а оранжев код за за обивни валежи от дъжд и силен вятър е в сила за областите Кърджали и Хасково. 

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, под 800-1000 метра от дъжд. Ще духа силен и бурен югозападен вятър, който след обяд в масивите от западната половина на страната ще отслабне и ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, а на 2000 метра - около минус 2°.

Над Черноморието също ще бъде облачно, около и след обяд с валежи от дъжд. Ще духа умерен и силен юг-югоизточен вятър. Максималните температури ще са 11°-12°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Слънцето в София изгрява в 07:57 часа и залязва в 17:11 часа. Продължителността на деня вече е 9 часа и 14 минути.

Графика: Национален институт по метеорология и хидрология 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ