Откриха наблизо нови три потенциално обитаеми планети

Откриха наблизо нови три потенциално обитаеми планети

Откриха наблизо нови три потенциално обитаеми планети

Три планети, подобни на Земята и потенциално обитаеми, са открити извън слънчевата система. Екзопланетите са в орбитата на малка звезда, пише британското списание Nature.

Според откривателите им има вероятност на планетите да бъдат засечени химически следи от живот извън нашата слънчева система.  

Триото е на около 39 светлинни години от Земята в орбитата на звездата-джудже Трапист-1. Това позволява проучването на атсмосферите им със съществуващите технологии. Размерите им са подобни за земните и имат голям потенциал да са кандидати за извънземен живот, казва   Мишел Жийон от университета в Лиеж, Белгия, съавтор на откритието. Звездата им е с 1/8 от размера на Слънцето и е значително по-студена от него. Досега нямаше данни, че земеподобни планети могат да гравитират около звезда с такива размери.

Жийон и колегите му са направили откритието с  малък 60-сантиметров инфрачервен телескоп в Чили.  Този телескоп позвлява наблюдението на звезди, твърде малки и тъмни за оптичните телескопи.

Нашето откритие създава „ново ловно поле“ около малките звезди, казват белгийските астрономи. В Галактиката това означава нови милиарди места, на които може да се е развил живот.  

Две от планетите гравитират близо до звездата, а третата е т.нар. обитаема зона.

Температурата, размерите и съставът на трите тела се доближават силно до земните. Но трябва да бъдат направени още проучвания, за да се установят с точност масите им, атмосферните им характеристики (ако имат атмосфера), за да се разбере дали наистина са годни за живот. Относително бързо учените могат да съберат тази информация през следващите 5 до 10 години с космическия телескоп Джеймс Уеб, който ще бъде изстрелян през 2018 г.

Между 2013  и 2015 г. астрономите откриха множество екзопланети, повечете от които се въртят около звезди на около 400 светлинни години от нашата система. Заради отдалечеността им и слабата осветеност, тяхното откриване е било невъзможно преди 1990-те години. Досега са потвърдени около 1935 такива екзопланети в 1109 планетни системи. Очаква се потвърждението за още няколко хиляди екзопланети, засечени от космическите телескопи и сателити.

Сегашното откритие на земеподобни космически обекти не е първото. През април 2013 г. две малко по-големи от Земята планети, разположени на 1200 светлинни години от Слънчевата система, бяха установени от НАСА. За астрономите това, което прави една планета потенциално обитаема, е скалистата й структура и добрата дистанция от звездата й, която би позволила съществуването на вода в течно състояние на повърхността й, която от  своя страна е предпоставка за наличието на живот.

През юни 2013 г. Европейската космическа обсерватория откри  „доста пълна обитаема зона“  от други три екзопланети, гравитиращи около звездата Глийзе 667c, на само 22 светлинни години от нас. През януари миналата година космическият телескоп Кеплер добави към листата на земеподобните още 6 нови планети със скалисто ядро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ