Сондата Juno на НАСА прекоси гравитационната граница между Юпитер и Слънцето

Сондата Juno  на НАСА прекоси гравитационната граница между Юпитер и Слънцето

Сондата Juno на НАСА прекоси гравитационната граница между Юпитер и Слънцето

Американската космическа сонда Juno, излетяла на 5 август 2011, доближава главната цел на своето пътуване - Юпитер, преминавайки границата на гравитационното поле между гигантската планета и слънцето, съобщава НАСА.

"В момента сондата е еднакво привлечена от Юпитер и от Слънцето", казва ръководителят на проекта от Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена, Калифорния, Рик Найбекен.

"Въпреки това от събота до края на тази мисия, гравитационното влияние на Юпитер върху Juno ще се увеличава, а на другите небесни тела ще намалява", доплни още той.

Такова пътуване би било невъзможно без уповаването на гравитационните сили. Първоначално апаратът е изстрелян в хиперболична орбита около Земята, а две години след старта се връща обратно към нашата планета, използвайки гравитацията й, за да ускори ход и да направи решителен пробив в дълбокия космос. 

Според плана сондата трябва да влезе в орбитата на Юпитер на 4 юли тази година, на националния празник на САЩ - Деня на независимостта. 

За да направите това, Juno ще включи за 35 мин. главния си двигател, за да ускори до 542 м/сек. и да се отправи към най-голямата планета от Слънчевата система.

След това, в рамките на 12 месеца, станцията, оборудвана с различни устройства и с тегло около 4 тона, ще направи 37 обиколки около газовия гигант и ще го приближи на разстояние до 5000 км. 

Както богинята Юнона, сондата ще трябва да погледнете през плътния слой от облаци, с които Юпитер се е обвил, за да скрие своите злодеяния, както разказва римската митология.

Задача на Juno е да получава и изпраща информация за структурата на повърхността, атмосферата и магнитосферата на планетата. 

Учените целят по-специално да тестват хипотезата за наличието на твърда сърцевина на Юпитер и смятат, че при всички случаи уникалните данни ще помогнат да се разберат по-добре процесите на образуване на различните небесни тела не само в Слънчевата система, но и в цялата Вселена.

Сондата Juno вече е поставила рекорд по най-голямо разстояние, изминато в космоса, и то захранвана от слънчева енергия. В бъдеще се очкава да измине максималното разстояние от 832 млн. км.

Juno е един от трите апарата, построени от специалисти на НАСА по програмата "Нови граници". Другите два са космическата сонда New Horizons, летяла в последната година на близко разстояние от Плутон, и научната сонда OSIRIS-Rex, която през септември трябва да се отправи към астероида Bennu.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ