Аман екзекутира двама терористи след убийството на пленения пилот

Аман екзекутира двама терористи след убийството на пленения пилот

Аман екзекутира двама терористи след убийството на пленения пилот

Терористичната "Ислямска държава" разпространи видеозапис на мъж, изгорен жив в клетка, и заяви, че това е плененият йордански пилот на Ф-16.

Пилотът е бил екзекутиран още на 3 януари, съобщи държавната телевизия на кралството.

В отговор в Йордания тази нощ са били изпълнени смъртните присъди на двама осъдени за тероризъм.

Йорданският пилот бе пленен на 24 декември, след като самолетът му бе свален от терористите. Муас ал Касасбех извършвал въздушно наблюдение срещу позиции на ИД в кампанията на международната коалиция срещу джихадистите.

След разпространяването на кадрите от зверското му убийство, Аман обяви, че ще екзекутира шестима терористи.

Указът за изпълнението на присъдите се очакваше да бъде подписан от принц Фейсал бен Хусейн, който временно замества крал Абдула ІІ, докато е на посещение в САЩ.

След разпространяването на кадрите от убийството на пилота кралят прекъсна визитата си в САЩ.

Командването на йорданските въоръжени сили заяви, че да даде бърз и решителен отговор на убийството на геройски загиналия пилот.

В Аман бяха изпълнени присъдите на иракската шахидка Саджиду ал Ришави, която „Ислямска държава” искаше да размени с йорданския пилот.  Йорданските власти бях готови за размяната, без да знаят, че пилотът вече е мъртъв.

Съобщението за екзекуцията на иракчанката е направено от говорителя на правителството в Аман Мохамад ал Момани, съобщи Франс прес.  

Вторият екзекутиран е един от полевите командири на „Ислямска държава” в Ирак Зияд ал Карболи.

В друго видео"Ислямска държава" отправи нови заплахи, насочени срещу Франция, където заяви, че има хиляди привърженици, готови за нападения, съобщи Франс прес. Един отт джихадистите във видеото призовава на френски мюсюлманите да вземат на прицел милионите участници в шествието на 11 януари в Париж в памет на жертвите от Charlie Hebdo.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ