Втора вечер на протести в Македония

Втора вечер на протести в Македония

Втора вечер на протести в Македония

Няколко хиляди македонци се събраха пред сградата на парламента в Скопие снощи, за втора вечер след предишните масови безредици, предаде Ройтерс.

Демонстрации имаше и в Прилеп и Битоля.

Сред участниците в протестите беше и почти цялото ръководство на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония.

Протестите в Скопие избухнаха, след като лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев обвини премиера Никола Груевски, че се e опитал да прикрие убийството на 22-годишния Мартин Нешковски, пребит от полицай през 2011 г. Убийството е станало по време на празненството за изборната победа на управляващата ВМРО-ДПМНЕ.

В първата вече на протестите са били ранени най-малко 19 души според вътрешното министерство. Сред постралите са полицаи и един фотограф.  Полицията е разпръснала земонстрантите със сълзотворен газ и водни оръдия. 

Говорителят на Европейската комисия Мая Коциянчич призова всички политически фактори в Македония да помогнат за решаването на политическата криза в страната.

"ЕС отново подчертава силното си безпокойство във връзка със ситуацията в страната и съжалява за нараняванията, понесени от демонстранти и членове на силите за сигурност на снощните демонстрации", заяви Коциянчич, цитирана от БНР.

Европейската комисия напомня също необходимостта да се избягва всякакво прекомерно използване на сила от правоналагащите органи, отбеляза още говорителката на ЕК.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ