Втори ден турската армия бомбардира кюрдски позиции в Сирия

Втори ден турската армия бомбардира кюрдски позиции в Сирия

Втори ден турската армия бомбардира кюрдски позиции в Сирия

Турската армия е обстрелвала тази сутрин за втори пореден ден позиции на кюрдските милиции в Сирия, съобщава Франс прес.

Части на милициите контролират зони в Северна Сирия до границата с Турция.  Те воюват с ДАЕШ и са сключили пакт за ненападение с Башар Асад.

Вчера турските сили започнаха бомбардировки в зони, контролирани от кюрдите в провинция Алепо, съобщи Сирийската обсерватория за правата на човека, цитирана от Франс прес. По думите на Рами Абдел Рахман, цел на турската артилерия са били сектори, от които кюрдите са изтласкали по-рано ислямистките бунтовници.

Турският премиер Ахмед Давутоглу потвърди,че турската армия е нанесла удари по обекти на кюрдските сили. По думите му те са били извършен в отговор на обстрел на сирийските кюрдски милиции и съгласно правилата за използване на сила при такива условия. Давутоглу настоя сирийските кюрди да се изтеглят от областите в близост до турската граница

„Ние ще продължим ответните действия в рамките на приетите ангажименти за нашата сигурност и защита, докато сирийските кюрдски милиции не напуснат района“, заяви той. Давутоглу нарече тези сили "терористична група - продукт на сирийския режим, помощник и съучастник на руските удари срещу цивилни".

САЩ призоваха Турция да прекрати артилерийския обстрел срещу въоръжените сили на сирийските кюрди и на сирийския режим в Северна Сирия.

"Настояхме пред сирийските кюрди и други сили, свързани с кюрдската Партия "Демократичен съюз" (PYD), да не се възползват от безредието, за да завземат нови територии. Получихме информация за артилерийски обстрел от турската страна на границата и призовахме Турция да прекрати стрелбата", заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

Междувременно стана ясно, че Саудитска Арабия е дислоцирала бойни самолети в турската военновъздушна база в Инджирлик, съобщава Франс прес.

Според саудитците разполагането на самолетите е резултат от решението на международната антиджихадистка коалиция, водена от Саудитска Арабия, взето в четвъртък в Брюксел.

Саудитска Арабия била готова да изпрати и сухопътни сили в Сирия в рамките на операцията на международната коалиция.

Саудитска Арабия и Турция смятат, че свалянето на президента Башар Асад от власт е главно условие за прекратяването на конфликта в Сирия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ