Ислямисти освободиха последния френски заложник

Ислямисти освободиха последния френски заложник

Ислямисти освободиха последния френски заложник

Френският президент Франсоа Оланд съобщи, че отвлеченият френски гражданин Серж Лазаревич е освободен.

Лазаревич беше похитен през 2011 г. в Мали от магребска клетка на Ал Кайда. Той бе последният французин, държан в плен от ислямистите. Вече няма нито един отвлечен, в нито една страна по света, заяви Оланд, кото ще посрещне освободения пленник при завръщането му.

Лазаревич е в относително добро здраве, въпреки тежките условия на пленничеството му и връщането му във Франция ще бъде бързо организирано според Елисейския дворец. „Едно дълго изпитание приключва, животът продължава. Огомно облекчение за Серж Лазаревич”, коментира премиерът Мануел Валс в Twitter.

Освобождаването на заложника е резултат от огромните усилия на Нигер и Мали. Нигерийският президент Махамаду Исуфу поздрави „ангажимента и професионализма, с който са се доказали нигерийските и малийските служби”. Нито една от страните не разкри повече детайли от освобождаването на французина.

Лазаревич – гигант, висок 1,98 и с тегло 120 кг, има двойно гражданство – френско и сръбско. Той бе отвлечен заедно с друг французин - Филип Вердон, чието тяло бе открито с куршум в главата през лятото на 2013 г. Лазаревич се появи във видео на ислямистите през юни и призова президента Оланд да съдейства за освобождаването му.  От второ видео, разпространено в средата на ноември, се разбра, че е заложник на същата клетка на магребските ислямисти от Ал Кайда, които убиха двама френски журналисти от RFI.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ