"Ислямска държава" превзе и древния град Палмира

Ислямска държава превзе и древния град Палмира

"Ислямска държава" превзе и древния град Палмира

Джихадистите от „Ислямска държава” са превзели древния сирийски град Палмира, част от световното културно наследство, съобщи Ройтерс.

Снощи терористите разпространиха в интернет видео с новината и публикуваха снимки в туитър от улиците на града.

Палмира е едно от последните препятствия преди Дамаск и това прави античния град стратегически важен за ислямистите.

Според правозащитната „Сирийска обсерватория за правата на човека” почти целият град е под контрола на терористите. Порталът Syria Now съобщава, че сирийските войски са отстъпили, а сирийската телевизия допълва, че населението на града е евакуирано. Преди началото на сраженията в града са живеели около 50 000 души. По информация на ТАСС армията е изтласкана в покрайнините. Сирийските ВВС нанасят въздушни удари по позициите на ислямистите.

Атаката на „Ислямска държава” срещу Палмира започна на 13 май. През уикенда правителствените сили успяха да отблъснат нападението.

„Ислямска държава” вече унищожи няколко археологически съкровища. Джихадистите разрушават културните реликви, защото ги смятат за варварски и развращаващи, тъй като са създадени преди ислямския период. Вероятно древните колони и храмът на Баал в Палмира ще последват съдбата на сринатия със земята Нимруд.

Шефът на службата за сирийските старини Маамун Абдулкарим съобщи пред Ройтерс, че стотици статуи са прибрани, но музеят и уникалният античен град не могат да бъдат преместени. Той призова армията, опозицията и световната общност да спасят града.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова също разпространи апел към международната общност да направи всичко по силите си, за да защити "един от най-значимите паметници на културата в Близкия изток" и населението. Тя припомни, че всички участници във военните действия са длъжни да спазват международните ангажименти за съхраняване на културното наследство по време на конфликти, като не ги обстрелват и не ги използват за бойни цели.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ