Италия дава базите си на САЩ за удари срещу ДАЕШ в Либия

Италия дава базите си на САЩ за удари срещу ДАЕШ в Либия

Италия дава базите си на САЩ за удари срещу ДАЕШ в Либия

Италия ще позволи на САЩ да използват нейните бази и въздушно пространство за удари срещу ДАЕШ в Либия, ако получи такова искане, съобщи Франс прес.

Правителството е готово да откликне благосклонно на искане за използването на нейните въздушни бази и небе и за подкрепа на операцията, ако това ще доведе до по-бърз и ефикасен резултат от текущите операции, заяви министърът на отбраната Роберта Пиноти пред парламента.

В понеделник САЩ нанесоха първите въздушни удари срещу ДАЕШ в либийския град Сирт по молба на либийското правителство на националното единство.

Пиноти отбеляза, че успехът на борбата срещу терористичните бастиони на ДАЕШ е от ключова важност за сигурността не само в Либия, но и в Европа и в Италия -тя е особено силно засегната от мигрантската вълна, която тръгва от либийските брегове, възползвайки се от хаоса в страната.
Досега нито италианското въздушно пространство, нито базите са били използвани за въздушни рейдове.

Външният министър Паоло Джентилони заяви във вторник, че правителството в Рим ще анализира всяко американско искане за използване на военно-въздушната база в Сигонела, Сицилия.
Верните на либийското правителство сили започнаха през май офанзива, за да си върнат контрола на Сирт, град-символ на режима на Муамар Кадафи. Преди година той бе завзет от ДАЕШ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ