Крим обяви официално независимостта си от Украйна

Крим обяви официално независимостта си от Украйна

Кримският парламент обяви преди минути официално независимостта на полуострова от Украйна и поиска присъединяване на автономната република към Русия, предават световните медии.

„Република Крим призовава ООН и всички страни в света да я признаят за независима държава", се казва в документа, одобрен от всички 85 депутата. Това стана ден след референдума в Крим, на който 96,6% от участниците гласуваха за присъединяване към Русия.

С декларация парламентът се обърна към Москва с молба Крим да бъде приет като субект в състава на Руската Федерация.

Освен това Върховният съвет на Автономна република Крим прие постановление за „представителния орган на Република Крим". В документа се отбелязва, че „във връзка с излизането от състава на Украйна и провъзгласяването на Република Крим за независима държава” Върховната рада на АР Крим постановява: „Да се нарича представителния орган на Република Крим Държавен съвет на Република Крим – парламент на Република Крим от деня на провъзгласяването независимостта на Република Крим”.

Западните страни обявиха референдумът за нелегитимен. САЩ в лицето на президента Обама, обявиха, че никога няма да признаят легитимността на вота.

Въпреки това руският президент Владимир Путин потвърди, че ще уважи искането на кримското население. Путин е изразил тази позиция в спешен телефонен разговор с американския си колега Барак Обама, въпреки предупрежденията от Белия дом за неминуеми санкции. Обама е подчертал, че действията на Русия нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна и Москва ще си плати за това.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
Трус в Румъния стресна Северна България
Голямо количество силна отрова открито случайно в сграда в Плевен
Григор Димитров се класира за полуфиналите в Пекин
Руската инвазия обърна нагласите на финландци и шведи за членство в НАТО
Откриха обявените за издирване плевенски ученици
За успеха на българската фирма Евромастер: 30 години иновации и инвестиции в бизнеса