Ожесточени сражения в Сирия, ИД губи позиции

Ожесточени сражения в Сирия, ИД губи позиции

Ожесточени сражения в Сирия, ИД губи позиции

Ожесточени сражения се водят в района на сирийския град Мареа близо до турската граница, предава ВВС

„Ислямска държава“ се опитва да превземе северния сирийски град, контролиран от опозиционните групи.

От вчера джихадистите са окупирали и няколко близки северно от Алепо, който почти саобсадили. Те са се доближили и към град Азаз, който се намира на 6 км от Турция. „Лекари без граници“ вече са евакуирали болницата си, намираща се в района, предава още ВВС

В четвъртък джихадистите започнаха изненадваща офанзива в региона, а в събота нападнаха Мареа с танкове и коли бомби.

ООН се опасява, че десетки хиляди цивилни са хванати в капан насред боевете.

По-рано пък стана ясно, че терористичната групировка е загубила много свои членове и оборудване след операция на сирийската армия в югозападните покрайнини на ключовия правителствен анклав Дейр ез-Зор. Това е сложило край на опитите на екстремистите за нов пробив в региона.

От началото на офанзивата преди 4 дни подкрепяните от САЩ сили са установили контрол над най-малко 10 села и напредват към столицата на терористите в Сирия, Ракка. 

„Прогресът е в ход. Но единственото нещо, което ни забавя, е това, че „Ислямска държава“ е оставила толкова много мини след себе си. Трябва да разчистим всяка област, преди напълно да стъпим в нея“, разказва кюрдски командир от нежния пол, цитирана от Фокус.

Турция пък е ликвидирала 104 бойци на „Ислямска държава” в Сирия, съобщи по-рано Anadolu Agency, позовавайки се а военни източници. По време на операциите екстремистката организация е загубила 7 защитни позиции и 4 минохвъргачки.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ