Сепаратисти обявиха Луганска народна република в Украйна

Сепаратисти обявиха Луганска народна република в Украйна

Привържениците на идеята за федерализиране на Украйна в град Луганск обявиха създаването на „Луганска народна република” по време на митинг в неделя, предаде ИТАР-ТАСС.

В този град, където преди дни бе създаден обединения щаб на Югоизтока, който трябва да координира протестните щабове и в други райони, демонстрантите, които искат Украйна да се федерализира, както предлага Русия, определиха ултиматум на Киев.

До 29 април властите трябва да „дадат амнистия на всички участници в протестното движевие в източна Украйна, да признаят руския език за национален и да проведат референдум по въпроса за самоопределянето на региона”, се пише в нотата.

Ако това не се случи в указания срок, протестиращите заплашват да „преминат към активни действия”.

Проруските сепаратисти завзеха сградата на украинската Служба за сигурност (СБУ) на 6 април и я удържат и до днес. Според СБУ атаката е платена от „главния офис на руската банка в Киев”. По-рано сепаратистите обявиха и създаването на Донецка република в източната част на страната. 

В същото време Пентагонът обвини Русия, че на няколко пъти е изпращала свои военни самолети над Украйна и по този начин е нарушила правилата във въздушното пространство на страната. Представител на американските военни заяви пред Би Би Си, че инцидентите са били засечени от спътници на НАТО в пограничните райони. Те са започнали още от началото на м. април. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ