Турция очаква бързо решение за доставките на зърно от украинските пристанища

Турция очаква бързо решение за доставките на зърно от украинските пристанища

Турция очаква бързо решение за доставките на зърно от украинските пристанища

Транспортирането на украинско зърно чрез турските проливи към световните пазари е най-разумният и осъществим вариант за принос към преодоляване на продоволствената криза, каза в интервю за Анадолската агенция Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Ердоган.

Той каза, че Анкара полага максимални усилия за предотвратяване на глобална продоволствена криза в резултат на войната между Русия и Украйна. Според него за това е необходимо преди всичко да се разминират подходите към украинските пристанища и в частност към Одеса.

„Несъмнено същевременно има съвсем справедливи очаквания за гаранции за това, че в тези пристанища след това няма да влязат руски кораби“, каза Калън.

Той отбеляза, че също така е важно да се координира дейността на корабоплаването, което би станало възможно чрез мониторингов механизъм с участието на Турция, ООН, Украйна и Русия.

„Обсъждането на въпроса за създаване на такъв механизъм (с център в Истанбул) продължава като цяло в позитивен дух. Руската страна не изрази негативна реакция към тази инициатива. Украинската страна също смята, че предложението отговаря на интересите на страната“, заяви Калън.

По думите му конкретни стъпки по този въпрос се очакват още в близките дни, отбелязва БТА.

Калън припомни, че следващата седмица в Турция ще пристигне руският външен министър Сергей Лавров. „Турската страна се надява, че посещението на Лавров ще подготви подходяща почва – чрез подписването на протокол и меморандум. Ще бъде взето решение и доставките ще започнат в най-скоро време. Мога да кажа това – ако ние например още утре постигнем договореност, морските превози ще започнат най-малко след 3-5 седмици. Необходимо е предварително акваторията да се прочисти от мини и да се създаде коридор. Затова казваме на колегите: трябва да започнем колкото се може по-скоро“, каза говорителят на турския президент.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ