Гръцкият премиер помоли Германия за помощ

Гръцкият премиер помоли Германия за помощ

Министър-председателят на Гърция Георгиос Папандреу отправи гореща молба към германските бизнес лидери да помогнат на страната му да излезе от настоящата криза с дълга, пише BBC. По думите му помощта на Германия няма да бъде инвестиция в минали грешки, а вложение в бъдещ успех.

Освен това той приветства гръцките „свъхчовешки“ усилия страната да изплува от кризата и да намали нивата си на задлъжнялост. Папандреу е в Германия за преговори с германския канцлер Ангела Меркел, с която ще дискутира какво е постигнала страната в опитите си да намали бюджетния дефицит.

Гръцкият премиер заяви, че кризата в страната му е „уникална възможност да бъдат въведени важни реформи, от които Гърция силно се нуждае, за да стане конкурентна отново“. Отправяйки паралел с обединението на Германия той говори за „възраждането на една нация“. „Вашият принос може да е решаващ“, заяви той пред публика от германски бизнесмени. И каза, че през 2010 г. Гърция се е изправила пред най-голямата фискална консолидация за една година“ в сравнение с който и да е друг член на еврозоната като е намалила бюджетния си дефицит с 5%.

Папандру обеща, че през 2012 г. страната му ще посрещне бюджетен излишък. „Държавният сектор в Гърция беше основна пречка за растежа, но много скоро това няма да е случат“, каза още той. Ангела Меркел отговори на думите му с коментар „Уважаваме това, което Гърция направи по отношение на структурните промени“.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ