Държавите, замразили наказателно най-много руски активи в ЕС

Държавите, замразили наказателно най-много руски активи в ЕС

Държавите, замразили наказателно най-много руски активи в ЕС

Шест от общо 27 държави в ЕС са замразили най-много руски активи от началото на действието на санкциите заради войната в Украйна. Това са Германия, Франция, Австрия, Ирландия, Белгия и Люксембург, обяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, цитиран от международните осведомителни агенции.

По-рано стана ясно, че от началото на действието на санкционните пакети до момента на територията на ЕС са замразени руски активи на стойност от 13,8 милиарда евро. От тях 12,6 милиарда евро се падат на шестте, посочени от Рейндерс държави.

Той отправи критика към страните-членки на ЕС, че не са замразили достатъчно руски активи.

По-рано беше съобщено, че ЕС работи за обезпечаването на прилагането на всичките шест пакета от санкции срещу Русия, тъй като блокът "се стреми да увеличи икономическия натиск върху Кремъл". 

Мащабните антируски санкции бяха въведени от Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Япония и други страни в края на февруари, след като Русия нахлу в Украйна. Те засегнаха финансовия и банковия сектор, енергетиката, транспорта и други сектори на икономиката.

Санкциите работят, но ще е нужно стратегическо търпение да се види ефектът от тях, коментира в своя публикация шефът на европейската дипломация Жозеп Борел.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ