Руската централна банка изненада с агресивно свиване на лихвата

Руската централна банка изненада с агресивно свиване на лихвата

Руската централна банка изненада с агресивно свиване на лихвата

Руската централна банка изненада анализаторите с агресивно понижения на основния си лихвен процент с цели 150 базисни пункта (1,5%), сваляйки я под нивото преди нахлуването на Русия в Украйна, пише Блумбърг.

Централната банка понижи основната лихва от 9,5% на 8% и даде знак, че ще обмисли допълнителни намаления през втората половина на годината. Петото поредно понижение на ставката бе по-голямо от прогнозираното от икономистите, анкетирани от Блумбърг.

На фона на тази новина рублата продължи да отслабва спрямо долара, като при публикуването на информацията руската валута падна с 2,6% спрямо зелените пари.

„Външната среда за руската икономика остава предизвикателна“, посочва централната банка в изявление.

Цикълът на облекчаване, който започна през април, се възползва от забавянето на инфлацията след бързо поскъпване на рублата и рязко охлаждане на икономиката. Въпреки че централните банкери от Европа до Южна Африка отприщват най-агресивното затягане на паричната политика от десетилетия, изолацията на Русия от световните пазари я прави по-имунизирана глобалната тенденция.

„Централната банка реши да бъде проактивна – никой не го очакваше до такава степен“, каза Дмитрий Полевой, икономист в Locko-Invest.

РЦБ представи и нови прогнози за представянето на икономиката на Русия, от които става ясно, че тя очаква брутният вътрешен продукт на страната да се свие с между 4 и 6 процента през тази година. Предходната прогноза бе за понижение с 8 до 10 процента. Според финансовата институция през 2023 г. икономиката на Русия ще се свие с между 1 и 4 процента, като предишната и прогноза бе за спад от 3%.

Централната банка понижи и прогнозата си за инфлацията през 2022 г. до диапазона между 12 и 15% спрямо предишната си оценка за инфлация от 14-17%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ