Ед Милибанд победи брат си и стана лидер на лейбъристите

Ед Милибанд победи брат си и стана лидер на лейбъристите

Новоизбраният лидер на лейбъристите във Великобритания Ед Милибанд се изправя пред сериозната задача да изгради наново партията, деморализирана след загубата на сила, коментира "Франс прес".

Милибанд победи по-големия си брат Дейвид в оспорвана борба, завършила с минимална преднина от 50,65 срещу 49,35% от гласовете.

„Целта ми е да върна силата на партията. Това е сериозно предизвикателство. Дълъг път ще трябва да бъде изминат. Но партията направи първата стъпка, като избра лидер от ново поколение”, заяви Ед Милибанд.

Той написа статия във в. „Сънди Телеграф”, за да заяви, че неговата партия ще бъде на страната на „притиснатата среда” и „всички, които са работили здраво и искат да продължат”.

Въпреки това Ед Милибанд спечели лидерското място с едва 1,3 % и зависеше за избирането си от гласовете на профсъюзите, което веднага беше използвано от торите.

Милибанд е приеман за ляв политик и получи прякора „Червения Ед” по време на кампанията. Той обеща да поведе „разумната опозиция” и заяви, че партията му няма да се противопоставя на всички съкращения, предложени от коалиционното правителство на консерваторите и либералдемократите в борбата за намаляване на бюджетния дефицит.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ