Американска компания предложи отрицателна цена за барел петрол

Американска компания предложи отрицателна цена за барел петрол

Американска компания предложи отрицателна цена за барел петрол

Сривът на цените на петрола създадоха куриоз в САЩ. Компания от Северна Дакота предложи да купи петрол на отрицателна цена – т.е. продавачът да й плати по 50 цента на барел, за да го вземе, съобщава агенция Блумбърг.

Компанията Flint Hills Resources е направила офертата за сорта North Dakota Sour, който е с високо съдържание на сяра. Преди година този петрол струваше 13.50 долара, а година по-рано 47.60 дорара.

Освен заради ниското качество на суровината, отрицателната цена е свързана и с недостига на мощности за транспорта и преработката на този вид петрол, която е доста скъпа.

Блумбърг отбелязва, че отрицателните цени илюстрират сложността на ситуацията на северноамериканския петролен пазар. Американският петрол поевтиня с над 70% през последните 18 месеца. Това води и до свиване на обемите на производство. През втората половина на 2015 г. добивът на петрол в САЩ намаля с 5% в сравнение с пика, достигнат през май.

Според прогнозите на агенцията през 2017 г. производството на петрол в САЩ ще падне до 1 млн. барела дневно или с 12% спрямо сегашните показатели.

Миналата седмица цените слязоха под 30 долара за барел за пръв път от 12 г. на фона на отмяната на санкциите срещу Иран и заявката на Техеран за уваличаване на добива с 500 000 барела дневно.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ