Тръмп обеща да погребе споразумението за климата

Тръмп обеща да погребе споразумението за климата

Тръмп обеща да погребе споразумението за климата

Доналд Тръмп обеща да погребе парижкото Споразумение за климата, подписано от Барак Обама в края на миналата година, съобщават информационните агенции. Милиардерът, който остана единствен кандидат на републиканците за президентските избори, отхвърля мерките за ограничаване на глобалното затопляне и обяви, че подкрепя проекта за 1900-километровия петролопровода Keystone XL и добива на шистов петрол, за да осигури енергийна независимост на САЩ, предава Ройтерс. Обама наложи вето върху проекта за петролопровода заради екологичните рискове.

На пресконфеенция в Бисмарк, Северна Дакота - най-големият производител на шистов петрол в САЩ, Тръмп обяви за своя политическа и стратегическа цел да направи страната доминираща световна сила в енергетиката. Той обеща да либерализира напълно енергийния сектор и да насърчи развитието на добива на шистов петрол, без да обръща внимание на предупрежденията за опасностите за околната среда.  

Според него, ако не развиват фракинга, САЩ ще останат енергийно зависими от Близкия Изток. Така той отново влезе в спор с Хилари Клинтън и Бърни Сандърс, които настяват за развитие на технологиите за възобновяема енергия.

Тръмп обеща и облекчения за минните и сондажните компании, които са най-сериозните замърсители, за да развият „невъобразимия потенциал“ на САЩ в енергетиката. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ