Ще настояваме в Брюксел за възобновяване на „Южен поток”

Ще настояваме в Брюксел за възобновяване на „Южен поток”

Ще настояваме в Брюксел за възобновяване на „Южен поток”

Правителството ще настоява Брюксел проектът „Южен поток" да се строи, заяви пред депутатите премиерът Бойко Борисов, който представи пред народните представители резултатите от проверката на финансовите и икономическите параметри на проекта.  Борисов посочи, че позицията ни ще бъде отстоявана от Томислав Дончев и Теменужка Петкова на предстоящата среща утре между еврокомисаря по енергетиката  с енергийните министри от шестте държави по трасето на „Южен поток”.

По думите на Борисов българското правителство не е променяло позицията си по отношение на проекта „Южен поток” – „ние подкрепяме неговата реализация, но само при спазване на европейските правила”.

„При така заложените параметри е практически невъзможно намирането на външно финансиране поради, първо, невъзможност за изплащане на дълга още през първите години на проекта и, второ, невъзможност за разпределяне на дивидент през целия живот на проекта. Смятам, че тези факти са достатъчно красноречиви, за да спрем спекулациите по отношение на т. нар. печалби от проекта, които страната ни е загубила. След като има започнала процедура на ЕК от 2 юни 2014 година във връзка с избор на изпълнител по проекта, няма как българското правителство да предприеме каквито и да е действия за реализация на Южен поток на българска територия", посочи Борисов.

Какво каза още Борисов можете да прочетете ТУК.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ