Високо търсене вдигна цената на урана с над 50 евро за фунт

Високо търсене вдигна цената на урана с над 50 евро за фунт

Високо търсене вдигна цената на урана с над 50 евро за фунт

Цената на  урана се покачи над 50 евро за фунт- до най-високото ниво от ноември 2022 г. Причината са продължаващите страхове за недостиг на световни резерви на фона на очакванията за ръст на търсенето, пише Trading Economics.

Военната инвазия  на Русия в Украйна наруши доставките на ядрено гориво. Trading Economics напомня и за възможността за налагане на санкции срещу руския уран. Делът на Руската федерация на пазара за обогатяване на уран е 38%, а доставките й представляват почти половината от общия обем в света.

Trading Economics отбелязва, че поради енергийната криза, изострена от войната в Украйна, страни като Япония, Франция, Южна Корея, Индия, Обединеното кралство, САЩ, Германия наскоро обявиха ново строителство и допълнителни стимули за ядрена енергия.

Големи енергийни компании сключиха дългосрочни договори в началото на миналата година, за да избегнат нестабилност на фона на възможни санкции за руския уран, пише Trading Economics през 2022 г. Това доведе до факта, че обемът на сделките на пазара на уран през 2022 г. значително намаля и в края на септември е 47,1 млн. паунда срещу 75,4 млн. паунда година по-рано, пише в доклада си британският фонд за инвестиции в уран Yellow Cake.

В средата на февруари 2023 г. Politico съобщи, че Европейската комисия няма да включи ограничения срещу руската ядрена индустрия в новия пакет от санкции.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ