Цените на петрола се насочват към седмичен ръст след три поредни спада

Цените на петрола се насочват към седмичен ръст след три поредни спада

Цените на петрола се насочват към седмичен ръст след три поредни спада

Цените на петрола търсят посока в ранната търговия в петък на фона на надеждите за допълнително разхлабване на мерките срещу разпространението на COVID-19 в Китай, което да помогне за възстановяване на търсенето във втората по големина икономика в света, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,14 долара, или 0,16%, до 87,0 2долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,05 долара, или 0,06%, до 81,17 долара за барел. И двата бенчмарка вървят към първо седмично повишение след три поредни седмици на спад.

Китай е готов да обяви облекчаване на своите протоколи за карантина през следващите дни и намаляване на масовите тестове, твърдят източници на Ройтерс. Това би било голяма промяна в политиката след широко разпространените протести и обществено недоволство срещу най-строгите антиковид мерки в света.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви в петък, че по-нататъшното калибриране на китайската стратегия за COVID ще бъде от решаващо значение за поддържане и балансиране на възстановяването на икономиката.

„Търсенето на петрол пострада при строгите мерки за ограничаване на вируса, като подразбиращото се търсене на петрол в момента е 13 милиона барела на ден - с 1 милион барела на ден по-ниско от средното“, посочиха анализатори от ANZ Research в бележка.

Пазарът на петрол обаче беше потиснат от щатския долар, тъй като зелените пари се възстановиха от 16-седмични дъна спрямо кошница от основни валути на фона на данните, че потребителските разходи в САЩ са се увеличили стабилно през октомври.

Междувременно правителствата на Европейския съюз условно се споразумяха за таван на цената на пренасяния по море руски петрол от 60 долара за барел, както и за механизъм, който да гарантира, че при бъдещо преоценяване на тавана той трябва да остава на ниво, което е 5% под средните пазарни цени, съобщава Ройтер.

Всички правителства в ЕС трябва да одобрят споразумението чрез писмена процедура до петък. Полша, която настоя таванът да бъде възможно най-нисък, не е потвърдила, че ще подкрепи сделката, каза дипломат от ЕС.

BofA Global Research заяви в бележка, че ограничаването на цените на руския суров петрол ще доведе до това купувачите да плащат повече за петрола на световния пазар и представлява „голям риск за повишаване на цените през 2023 г.“.

Ако Русия в крайна сметка произведе значително по-малко петрол, това може да „повиши цените на петрола с турбокомпресор“, твърди BoFa. BofA предположи, че руският добив на петрол ще възлиза на 10 милиона барела на ден за 2023 г., докато Международната агенция по енергетика е прогнозира добив от 9,59 милиона барела на ден.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември