Цените на петрола се насочват към втори пореден седмичен спад*

Цените на петрола се насочват към втори пореден седмичен спад*

Цените на петрола се насочват към втори пореден седмичен спад*

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в петък, като водещите петролни еталони вървят към втори пореден седмичен спад, докато пазарът чака допълнителни признаци за възстановяване на търсенето на гориво в Китай, за да компенсира задаващите се спадове в други големи икономики, пише Ройтерс.

Към 9:15 часа българско време днес сортът Брент поевтиня с 0,15 долара, или 0,18%, до 82,02 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,19 долара, или 0,25%, до 75,69 долара за барел.

За тази седмица Брентът се е понижил с повече от 5%, следвайки загуба от 1% предходната седмица. WTI също падна с близо 5%, след като се понижи с 2% миналата седмица.

Смесените сигнали за възстановяване на търсенето на гориво в Китай, най-големият вносител на петрол в света, ограничават движението на цените.

Анализаторите на ANZ отчетоха рязък скок в трафика в 15-те най-големи града в Китай след пътуванията за Китайската Нова година, но също така отбелязаха, че китайските търговци са били „сравнително отсъстващи“.

Перспективата за икономическо възстановяване в Китай след облекчаването на мерките срещу разпространението на COVID-19 стимулира пазара на петрол досега тази година, заедно с по-слабия долар, който прави стоката по-евтина за притежателите на други валути.

Доларът падна, защото вече не се очакват агресивни повишения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ. Централните банки на други големи икономики обаче продължават с по-сериозните увеличения на лихвените проценти, въпреки че инфлацията се понижи.

Макар и подкрепен от по-слабия долар, движението на петрола е ограничено от перспективата за бавен растеж в Съединените щати и рецесии на редица места, включително Великобритания, Европа, Япония и Канада.

„Прогнозата за търсенето на суров петрол се нуждае от ясен знак, че повторното отваряне на Китай ще бъде гладко и че импулсът на икономическия растеж на САЩ няма да се влоши бързо“, посочи в бележка анализаторът на OANDA Едуард Моя.

Централната банка на САЩ се върна към по-леко увеличение на лихвените проценти след година на по-големи повишения, но централните банкери прогнозираха, че ще са необходими още увеличения на разходите по заеми.

Предстоящите увеличения на лихвените проценти през 2023 г. вероятно ще натежат върху икономиките на САЩ и Европа, засилвайки страховете от икономическо забавяне, което е много вероятно да намали глобалното търсене на суров петрол, каза Приянка Сачдева, пазарен анализатор във Phillip Nova.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ