Цените на петрола се повишиха на фона на опасенията за доставките

Цените на петрола се повишиха на фона на опасенията за доставките

Цените на петрола се повишиха на фона на опасенията за доставките

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия във вторник, възстановявайки се частично от загубите от миналата седмица, тъй като инвеститорите съсредоточиха вниманието си върху ограничените доставки на суров петрол и горива, предаде Ройтерс.

Към 8:50 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,77 долара, или 0,67%, до 114,9 долара за барел. Миналата седмица сортът от Северно море поевтиня със 7,3%.

Цената на американския лев суров петрол WTI се повиши с 1,96 долара, или 1,79%, до 111,5 долара за барел. Миналата седмица американския сорт поевтиня с 9,2%/

„След като поевтиняха на фона на дългия уикенд в САЩ поради опасения от рецесия и унищожаване на търсенето на гориво, цените на петрола отново се покачват“, каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

„Тези глобални икономически притеснения изглежда са компенсирани от перспективите за по-високо търсене в САЩ и Китай в краткосрочен план на фона на ограничените доставки“, добави той.

Опасенията за доставките подкрепят пазара, тъй като западните санкции срещу руския петрол продължават да действат. Това повдига и въпроси дали руската продукция няма да спадне поради санкции върху оборудването, необходимо за производството, посочват анализатори.

„Търговците оценяват ограниченото предлагане и забавянето на глобалния икономически растеж, което води до нестабилни сесии“, каза Тина Тенг, анализатор в CMC Markets.

„Въпреки това, опасенията за рецесията може да се превърнат в основен мечи фактор на пазарите на суров петрол през останалата част от месеца“, добави тя.

Седмичните данни за петролните запаси в САЩ ще бъдат забавени с един ден тази седмица поради федералния празник, отбелязващ края на робството в страната.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ