Цените на петрола се стабилизират, докато пазарът следи геополитическите рискове пред предлагането

Цените на петрола се стабилизират, докато пазарът следи геополитическите рискове пред предлагането

Цените на петрола се стабилизират, докато пазарът следи геополитическите рискове пред предлагането

Цените на петрола се стабилизираха в ранната търговия сряда на фона на опасенията около доставките на суров петрол и горива след украинските атаки срещу руски рафинерии и потенциала за разширяване на войната Израел-Хамас, пише Ройтерс.

Към 09:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,10 долара, или 0,11%, до 89,02 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,03 долара, или 0,04%, до 85,18 долара за барел.

Двата сорта напреднаха с около 1,7% миналата сесия и достигнаха най-високите си нива от октомври.

Цените скочиха след поредната атака с украински дрон срещу руска рафинерия, която заплашва да извади от строя още по-голяма преработвателния капацитет на страната, ограничавайки производството на бензин и дизелово гориво. Русия е сред трите най-големи производители на петрол в света и е един от най-големите износители на петролни продукти.

Инвеститорите също са загрижени, че иранското отмъщение срещу Израел за нападение срещу консулство на Иран в Дамаск в понеделник, при което бяха убити високопоставени военни, може потенциално да доведе до прекъсване на доставките в ключовия производствен регион в Близкия изток. Иран, който осигурява подкрепата на палестинската групировка „Хамас“, която се бори с Израел в Газа, е третият по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

„Геополитическото напрежение продължава да създава несигурност относно потенциалните прекъсвания на доставките“, каза пазарният стратег на IG Йеп Джун Рон, като добави, цените на петрола продължават да се движат към петмесечен връх, като тенденцията в посока нагоре се запазва.

В допълнение към притесненията за доставките, мексиканската държавна енергийна компания Pemex поиска от търговската си единица да отмени до 436 000 барела на ден износ на суров петрол този месец, тъй като се готви да преработва местен петрол в новата рафинерия Dos Bocas, показва вътрешен документ, прегледан от Ройтерс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ