Цените на петрола вървят нагоре след няколко дни на спад

Цените на петрола вървят нагоре след няколко дни на спад

Цените на петрола се възстановиха в известна степен в ранната търговия в четвъртък, след като предходната сесия паднаха до 15-месечно дъно, тъй като пазарите се успокоиха в известна степен, след като на Credit Suisse беше хвърлен финансов спасителен пояс от швейцарските регулатори, пише Ройтерс.

Към 9:20 часа българско време днес сортът Брент поскъпна с 0,49 долара, или 0,66%, до 74,18 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,34 долара, или 0,50%, до 67,95 долара за барел.

В сряда американският суров петрол за кратко падна под 70 долара за барел за първи път от 20 декември 2021 г.

Брентът е загубил близо 10% от стойността си спрямо края на сесията в петък, докато цената на WTI се е понижила с около 11%.

„Като се има предвид, че тези движения наистина се ръководят от макроси, а не от фундаментите на петрола, WTI може да флиртува с идеята да достигне дъното при 60 долара за барел. Но всъщност не виждам пълен колапс“, каза Виктор Катона, водещ анализатор на суровините във фирмата за анализ на данни Kpler.

Credit Suisse в четвъртък заяви, че ще заеме до 50 млрд. швейцарски франка от Швейцарската национална банка, за да подкрепи своята ликвидност и доверието на инвеститорите, след като спадът на акциите й засили страховете за глобална финансова криза.

„Пазарните настроения се влошиха, тъй като банковата криза се разпространи от САЩ в Европа... Бъдещата тенденция ще зависи от нивото на пазарен страх, дори ако фундаменталните показатели не показват непременно признаци за мечи пазар“, посочиха анализатори от Haitong Futures в бележка до клиенти.

По-розовите перспективи на ОПЕК за търсенето на петрол в Китай също подкрепиха цените на петрола, каза Лим Тай Ан, анализатор във Phillip Nova Pte.

ОПЕК повиши прогнозата си за търсенето в Китай за 2023 г. по-рано тази седмица, а месечен доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) в сряда отбеляза очакван тласък на търсенето на петрол от възобновените въздушни пътувания и икономическото отваряне на Китай след отказа на страната от политиката за нулев COVID.

Но опасенията за свръхпредлагане остават.

В доклада на МАЕ се казва, че търговските петролни запаси в развитите страни от ОИСР са достигнали 18-месечен връх, докато руският добив на петрол е останал близо до предвоенните нива през февруари въпреки, санкциите върху износа по море.

Запасите от суров петрол на САЩ са нараснали с 1,6 млн. барела миналата седмица, надминавайки очакванията на анализаторите за увеличение от 1,2 милиона барела, съобщи Администрацията за енергийна информация в сряда.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ