ЕС удължава с една година мерките срещу високите цени на енергията

ЕС удължава с една година мерките срещу високите цени на енергията

ЕС удължава с една година мерките срещу високите цени на енергията

Съветът на ЕС съобщи, че е решил да удължи с една година действието на мерките срещу високите цени на енергията. Те бяха предприети след нападението на Русия срещу Украйна и са насочени към разгръщането на производството на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) и закрила на европейските потребители, се пояснява в съобщението.

В този контекст се удължават възможностите за съвместни покупки на газ в ЕС, съобщи министърът на енергетиката Румен Радев. България е заинтересована от действието на този регламент, за нас беше важно неговото удължаване, добави  министърът на енергетиката, цитиран от БТА.

По неговите думи се продължава и действието на тавана на цената на газа, купуван в ЕС. Министърът уточни, че днешните цени на газа са далеч под този праг и изрази надежда да не се налага тази мярка да бъде прилагана.

По повод повишаването на инвестициите във ВЕИ Радев посочи, че за България това е водеща тема. Той отбеляза, че у нас се работи за разширяване на електропреносната мрежа, за да може по-лесно да се присъединяват нови мощности.

Радев съобщи, че тази сутрин е имало среща на европейските енергийни министри от страните от т. нар. "Ядрен алианс". Приет е бил текст с настояване за неутрален технологичен подход при бъдещото осигуряване на европейско финансиране за развитието на енергийни мощности, когато не водят до високо замърсяване.

Министърът на енергетиката очаква от началото на новата година да започне изпълнението на териториалните планове за справедлив преход към спирането на въгледобива и производството на електроенергия от въглища. Плановете засягат трите въглищни региона Стара Загора, Перник и Кюстендил. Те предвиждат преходът да бъде извършван постепенно до 2038 година, като бъде инвестирано в алтернативни мощности и производства, за да не се губят работни места:

"Вървят разговорите и с колегите от Комисията. Аз лично съм оптимист, че съвсем скоро отново, след като се разгледаха и възможните инвестиционни намерения, имаме някакво адаптиране. Те се различават трите плана, регион по регион. Мисля, че заедно с евентуална актуализация на Пътната карта, да припомня, за целия преход, ние ще сме в изпълнение мисля, че в рамките на един месец," каза още Радев, цитиран от БНР.

Плановете бяха внесени в Европейската комисия в началото на октомври. Комисията разполага с 4 месеца, за да излезе с оценка за плановете, но все още не го е направила. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ