Exxon съди ЕС в опит да блокира данъкa върху свръхпечалбите на енергийните компании

Exxon съди ЕС в опит да блокира данъкa върху свръхпечалбите на енергийните компании

Exxon съди ЕС в опит да блокира данъкa върху свръхпечалбите на енергийните компании

Американският енергиен гигант ExxonMobil съди Европейският съюз в опит да принуди блока да отмени новия си данък върху свръхпечалбите на петролните компании, предава Би Би Си.

Тази година енергийните фирми регистрират големи печалби от продажбите на нефт и газ, отчасти поради опасения за доставките в резултат на руската инвазия в Украйна.

Но Exxon обвинява Брюксел в превишаване на законовите си правомощия, наричайки мярката "контрапродуктивна".

ExxonMobil отчете тримесечна печалба от почти 20 милиарда долара през октомври.

През септември шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви плана големите петролни, газови и въглищни компании да платят допълнителен данък увеличените си печалби за 2022 г. Тогава бе обявен данък от 33% върху печалбите за тази година, като те са с над 20% по-високи от средните за предходните три години.

В жалба, подадена до Съда на ЕС в Люксембург, Exxon твърди, че данъкът обезсърчава инвестициите и подкопава доверието на инвеститорите.

„Дали ще инвестираме тук зависи преди всичко от това колко привлекателна и глобално конкурентна ще бъде Европа“, каза говорителят на Exxon Кейси Нортън пред агенция Ройтерс.

На среща с инвеститори по-рано този месец главният финансов директор на ExxonMobil изчисли, че данъкът на ЕС ще струва на групата „над 2 млрд. долара“.

Европейската комисия заяви, че „взема под внимание“ правната молба на Exxon и каза, че „сега Съдът на ЕС трябва да се произнесе по този случай", предаде „Файненшъл таймс“.

ЕС до голяма степен се опитва да се отърве от зависимостта си от руска енергия, като за целта блокът е принуден да търси алтернативни доставчици, които понякога продават на по-високи цени.

Министрите на ЕС изчисляват, че могат да съберат 140 млрд. евро от налозите върху производителите и доставчиците на електроенергия, която не е газ, които изкарват т по-големи от обичайните печалби от текущото търсене.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ