Гърция е против плана на ЕС за ограничаване на потреблението на газ

Гърция е против плана на ЕС за ограничаване на потреблението на газ

Гърция е против плана на ЕС за ограничаване на потреблението на газ

Гръцкото правителство ще се противопостави на предложението на Европейския съюз за доброволно намаляване на потреблението на газ с 15% от началото на следващия месец, за да смекчи евентуално пълно спиране на доставките от Русия. Това заявиха официални лица пред репортер на в. Kathimerini.

В сряда Европейската комисия поиска от държавите-членки да намалят потреблението на газ през следващите месеци, за да избегнат голямо прекъсване на промишлеността през следващата зима.

„По принцип правителството не е съгласно с предложението на Комисията за 15% намаление на потреблението на природен газ. Изпратихме нашите предложения и продължаваме да твърдим, че съществуват и други варианти“, обяви говорителят на кабинета Янис Иконому.

Говорейки по-рано по телевизия Skai, министърът на енергетиката Костас Скрекас посочи, че 70% от природния газ, внасян от Гърция, се използва за производство на електроенергия, което означава, че всякакви съкращения ще засегнат домакинствата и бизнеса. Той също така подчерта, че страната вече е изразила несъгласието си с предложението и е „предприела всички необходими действия“, за да осигури доставките.

Подобни реакции изразиха Испания и Португалия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ