Хранилището в Чирен ще бъде на 80% пълно до зимата

Хранилището в Чирен ще бъде на 80% пълно до зимата

Хранилището в Чирен ще бъде на 80% пълно до зимата

България ще изпълни условието на ЕК да запълни до 80% капацитета на газохранилището в Чирен до началото на отоплителния сезон. Това заяви Александър Николов, министър на енергетиката в оставка, след закритото заседание по въпросите за доставките на газ, в което участва и премиерът в оставка Кирил Петков. То бе свикано по настояване на Парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Така Николов потвърди информацията от изпълнителния директор на „Булгартрансгаз”  Владимир Малинов, който заяви, че газохранилището край Чирен вече е пълно 35% и че нагнетяването на газ продължава. До началото на ноември капацитетът ще бъде изпълнен на 78-79 на сто.

"Ако погледнете микса на цяла Европа, ще установите, че той зависи почти изцяло от „Газпром”, чието поведение ясно показа, че гони геополитически, а не търговски цели. Хората трябва да бъдат спокойни, тъй като пред България има няколко възможности, дори и да има забавяне на доставките. Другата добра новина е, че производството на електроенергия у нас не зависи от природния газ”, подчерта министър Николов пред журналисти.

Няма яснота около доставките на природен газ е притеснителна, според Рамадан Аталай от ПГ на ДПС. „Ситуацията е тежка. Газ няма. Няма как да сме удовлетворени. Липсва план за извънредна ситуация, за да знае обществото какво става”, коментира депутатът. На същото мнение е и колегата му Владимир Маринов от ПГ на ПП„БСП за България”, който също изтъкна, че правителството не е излязло с дългосрочен план за доставка.”Към днешна дата правителството не е намерило решение. Не са договорени дългосрочни доставки на американска газ. Само тези два танкера са", посочи депутатът. Искра Михайлова от ПП „Възраждане” смята, че цената на газа драстично ще се увеличи, ако го има. Тя отправи обвинение към Кирил Петков: „Премиерът в оставка лъга, както прави обикновено". Андрей Гюров от ПП "Продължаваме промяната" смята, че както обикновено опозицията търси скандал. „Научихме какво е направено, за да бъде защитен интересът на страната", обобщи депутатът .

По-късно следобед и вицепремиерът Асен Василев коментира пред бюджетната комисия в НС, че за щастие страната не е изцяло зависима от природния газ, като други страни от ЕС. Министърът на финансите в оставка подчерта, че суровината вече не е нормална стока, а се е превърнала в оръжие за изнудване.

Междувременно работодателските организации в България са силно обезпокоени от липсата на информация за цената на газа през юли. „За пореден път в рамките на няколко месеца българските производства ще работят в ситуация на непрогнозируемост. Това поставя под риск сигурността на пазара в страната, генерира допълнителна инфлация и, в крайна сметка – се отразява върху доходите и жизненото равнище на населението. В тази връзка, настояваме за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество, в рамките на което да бъдат обсъдени цените на природния газ и мерките за осигуряване на доставките за зимата”, призова Добри Митрев, председател на УС на БСК и председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели .

От „Булгаргаз“ са поискали природния газ за юли да поскъпне с 32%. Въпреки увеличението, цената все пак ще е по-ниска, отколкото на европейските борси. С увеличението тя ще бъде 186.47 лв./мВтч, докато нидерландският индекс TTF е на средна стойност от 150 евро/МВтч (293 лв./мВтч) от началото на юли и на ниво от 182 евро за 7 юли. Което означава, че потребителите в България ще плащат почти двойно по-малко.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ