Капацитетът на интерконектора с Гърция резервиран на 94%

Капацитетът на интерконектора с Гърция  резервиран на 94%

Капацитетът на интерконектора с Гърция резервиран на 94%

Капацитетът на газовия интерконектор между България и Гърция към момента е резервиран на почти 94 процента. Това е огромен успех, като се има предвид, че съоръжението, което може да пренася по 3 милиарда куб. м. газ на година, бе пуснато в експлоатация преди по-малко от 6 месеца,  заяви Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на компанията оператор на проекта "Ай Си Джи Би", пред азербайджанската агенция Тренд, цитирана от БТА.

Към момента основният източник на доставки за интерконектора е газът, преминаващ през Трансадриатическия газопровод. "Нашият проект също е в синергия с планирани и съществуващите терминали за ВПГ в региона", е обяснила още Георгиева.

Тя е обяви също, че "около половината от капацитета на тръбопровода -  1,57 млрд. куб. м газ, е резервиран по дългосрочни договори до 25 години. Останалия свободен капацитет се предлага на платформите за резервиране Ар Би Пи (RBP) и ПРИСМА (PRISMA)".

По думите на Теодора Георгиева  пазарът на природен газ в региона и Европа като цяло е много динамичен в момента, предвид продължаващата война в Украйна, както и мерките, които европейските страни предприемат за преодоляване на последствията от нея.

"В резултат на тези обстоятелства на третия месец от началото на търговската експлоатация на интерконектора между България и Гърция капацитетът на газопровода бе използван над 90 процента. Очакваме тази тенденция да се запази и да продължи през 2023 г. и вероятно през 2024 г., но в крайна сметка това ще се определя от нуждите и търсенето на природен газ на страните в региона", каза изпълнителният директор на компанията оператор.

Георгиева  отбелязва, че газовият интерконектор между България и Гърция е променил неимоверно енергийната карта на Югоизточна Европа. "Това обхваща два аспекта: на национално ниво и за двете страни домакини на проекта - Гърция и България, но и на и международно ниво по отношение на нашите съседи и региона на Югоизточна Европа".

Според нея и България, и Гърция са успели да засилят ролята си на енергийната карта след успешното стартиране на интерконектора през октомври миналата година.

"Това със сигурност е глътка свеж въздух за пазара във времена, когато енергийната независимост и сигурността на доставките са толкова важни. Моментът за стартиране на интерконектора между България и Гърция не можеше да бъде по-добър в този аспект и съм сигурна, че ефектите от проекта и стратегическото му местоположение - близо до Трансадриатическия газопровод, Трансанадолския газопровод, Трансбалканския газопровод и няколко терминала за внос на втечнен природен газ ще се усетят още по-силно в бъдеще",  добавя Теодора Георгиева. 

/СЛС/

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви