КЕВР решава за цената на газа до 12 август

КЕВР решава за цената на газа до 12 август

КЕВР решава за цената на газа до 12 август

Не по-късно от 12 август Комисията за енергийно и водно регулиране ще обяви решението си за цената на природния газ. Това заяви на брифинг председателят на КЕВР Иван Иванов. Ръководството на Комисията е поискало спешна среща със служебния министър на енергетиката Росен Христов. 

Откритото заседание по повод заявлението на "Булгаргаз", в което се иска природният газ през август да поскъпне с 60%, ще се проведе на 9 август. Не по-късно от 12 август КЕВР ще се произнесе с решение за утвърждаване на цената на природния газ, обясни председателят на регулатора. Той обаче уточни, че към момента ситуацията не може да промени тази цена съществено.

КЕВР ще провери всички документи, съпътстващи заявлението на "Булгаргаз", но правомощията на регулатора са в две насоки – да се провери дали заявлението е в съответствие с дългосрочния договор (в случая единствено с Азербайджан), както и дали са спазени законовите изисквания в областта на природния газ.

"Това, което мога да кажа, е, че изключително тежката ситуация, свързана с високите цени на природния газ, активира КЕВР да потърси нормативни промени, които преди всичко да гарантират общественият доставчик "Булгаргаз" (на принципа на минимални разходи за доставка на природен газ) да осигури тези количества за регулирания пазар“, заяви Иван Иванов. Той поясни, че регулираният пазар съдържа два сегмента - първият са газоразпределителните дружества, вторият – топлофикационните дружества, които имат лиценз за производство на топлинна енергия.

По думите на председателя на КЕВР мерките, които се надяват да предприемат, както и надеждата да намалеят международните цени на газа, няма да позволят корекция в цената на топлинната енергия. "В момента обаче има много сериозна разлика между прогнозната годишна пазарна цена, определена в решението на Комисията, която е 120 лв./мегаватчас и тази, която е в момента предложена в заявлението на "Булгаргаз", която е 297 лв. за мегаватвас", подчерта Иванов. 

На 1 юли влязоха в сила както на електрическата, така и на топлинната енергия, като тези цени ще се запазят поне до 1 януари следващата година, увери Иванов. Той призова да се направят дългосрочни договори за доставки на природен газ, които ще доведат до спокойствие на битовите и небитовите потребители. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Цитат на деня
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка