НС възложи на правителството да предоговори с ЕК условията за въглищните централи

НС възложи на правителството да предоговори с ЕК условията за въглищните централи

НС възложи на правителството да предоговори с ЕК условията за въглищните централи

Служебното правителство да преговаря с Европейската комисия за промяна на вече одобрения и изпълняващ се План за възстановяване и устойчивост в  частта „Енергетика“ и да постигне съгласие и предварителна оценка от Брюксел до 31 март 2023 г. Това  гласи решение на парламента, подкрепено днес от 185 депутати на фона на протести през сградата на парламента.

Над 3000 работещи във въгледобивни дружества и топлоенергийни централи пристигнаха от цялата страна днес за участие в демонстрацията,  организирана от синдикатите под надслов „Да защитим енергийната сигурност на страната”. 

Приетото от парламента днес решение на  практика означава, че страната ни се отказва на този етап от затварянето на въглищните централи и ще преговаря те да  работят по-дълго, коментираха енергийни експерти. Ангажимент за 40% намаление на емисиите засяга всички централи, работещи на въглища. Това са "ТЕЦ Марица 3", ТЕЦ "Марица Изток 2",  "Марица Изток 1", ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Бобов дол, "ТЕЦ "Република", ТЕЦ "Русе Изток" и "Топлофикация Сливен".   

Предложения за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост внесоха първо от "Възраждане", а после и от ГЕРБ-СДС. От "Продължаваме Промяната" пък настояха да се предприемат общи действия с Румъния и Гърция за предоговаряне. Късно вечерта в сряда парламентарните групи успяха да се договорят в енергийна комисия да не се гласуват отделни предложения, а общо.     

Условието на ЕК за 40% редуциране на въглеродните емисии у нас до 2025 г. спрямо базовата 2019 г. беше включено в Плана за възстановяване по времето на правителството на "Продължаваме промяната".     

Най-малко 12 000 души ще останат без работа, ако не бъде отменен ангажиментът на България за намаляване с 40% на въглеродните емисии в енергетиката спрямо 2019 г.,  заяви междувременно вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов пред Нова телевизия.

"Това изискване бе прието без да участват синдикатите. Не са коментирани с нас и не бихме ги подкрепили. При затваряне на тези централи има средства за работните места по Фонда за справедлив преход. Въглищните ТЕЦ трябва да работят, там дори има глад за работна ръка.", обясни Атанасов.

"Централите в  Маришкия басейн   плавно трябва да се затворят до  до 2038 г. Съгласили сме се на намаление на общите въглеродни емисии в цялата индустрия и икономика с 55% спрямо 1990 г. Ние сме изпълнили това изискване - намалението на емисиите е с 58,5%. Ние сигурно сме шампиони по изпълнение на това задължение. Намаляване на въглеродните емисии с 40% до края на 2025 г. в енергетиката е пагубно за въглищните централи, защото ще затвори половината от мощностите. Няма поет ангажимент за затваряне на въглищните централи, но този за редуциране на емисиите е факт", коментира той.

 Само за миналата година България е генерирала 8 млрд. приходи от централите в "Марица Изток", част от които са отишли за компенсации", разкри Атанасов.

Междувременно над 500 работещи в комплекса ТЕЦ "Марица изток 2" потеглиха към София днес, за да се включат в протест, организиран от КНСБ и КТ „Подкрепа” под надслов "Да защитим енергийната сигурност на страната".

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ