ОПЕК + ще се придържа към договорените съкращения на доставките на петрол

ОПЕК +  ще се придържа към договорените съкращения на доставките на петрол

ОПЕК + ще се придържа към договорените съкращения на доставките на петрол

Организацията на страните износители на петрол и нейните съюзници начело с Русия, известни като ОПЕК +, реши да се придържа към вече договорените съкращения на доставките на петрол през първата половина на годината, запазвайки затегнат глобалния петролен пазар и потенциално изпращайки цените нагоре, съобщава Блумбърг.

Панелът от ключови членове, ръководен от Саудитска Арабия, препоръча по време на онлайн среща, проведена днес, да няма промени в политиката, се посочва в изявление, публикувано на уебсайта на групата.

Това означава, че до края на юни ще останат в сила ограниченията на добива на петрол в размер на около 2,2 млн. барела на ден.

Доброволните съкращения на петролното производство в рамките на ОПЕК +, съчетани с изненадващо устойчивото търсене на горива, помогнаха за повишаване в сряда на цените на суровия петрол сорт Брент до 90 долара за барел и на американския лек суров петрол до 86 долара за барел за пръв път от края на октомври 2023 г. насам.

Като поддържа съществуващите ограничения, ОПЕК+ изглежда ще гарантира, че световните петролни пазари ще останат в лек дефицит през второто тримесечие, смята Международната агенция по енергетика (MAE), базирана в Париж. Банката JPMorgan Chase & Co. пък предупреди, че дефицитът може да изпрати цените на петрола до 100 долара за барел.

Съвместният министерски комитет за наблюдение (JMMC) "ще продължи да оценява внимателно пазарните условия", а членовете на ОПЕК + потвърдиха "готовността си да предприемат допълнителни мерки по всяко едно време", се посочва в изявлението след днешната онлайн среща.

Това може да причини дискомфорт в световен план за потребителите, които все още страдат от години на необуздана инфлация и да усложни работата на централните банки, които се стремят да разхлабят паричната и лихвена политика. В същото време рязкото поскъпване на петрола поддържа жизненоважните държавни приходи за саудитците и техните съюзници, отбелязва Блумбърг.

Съкращенията на доставките от ОПЕК + успяха да затегнат петролните пазари, въпреки че някои от ключовите членове - особено Ирак и Казахстан - не са приложили договорените от тях съкращения.

На днешното заседание на JMMC членовете на ОПЕК + бяха отново призовани да се придържат към ангажиментите си, според заключителното изявление след срещата. Ирак и Казахстан, които обещаха допълнителни съкращения, за да компенсират свръхпроизводството, бяха помолени да представят подробни планове за това до края на април. Двете страни имат разнородни резултати, когато става въпрос за доставка. Багдад често се възмущава от ограниченията на добива в рамките на ОПЕК +, докато търси приходи за възстановяване на разрушената си икономика.

Русия, която заедно със саудитците води ОПЕК+, също показа смесено представяне. Страната приложи със закъснение съкращенията на производството на суров петрол, обещани преди година, но изпълнението на договореното тази година намаление на износа не е толкова ясно.

Въпреки че доставките на горива като дизел са намалели, това може да е свързано с украински удари с дронове срещу руски рафинерии през последните седмици, което намали общия руски капацитет на рафиниране с около 14%. Междувременно износът на суров петрол се възстановява. Президентът Владимир Путин използва приходите от петрол, за да продължи да води война срещу Украйна, припомня Блумбърг, цитирана от БНР.

Целият 22-членен алианс ОПЕК + ще се събере в централата си във Виена на 1-в юни, за да реши дали да продължи съкращаването на доставките през втората половина на годината, като по-рано в същи ден JMMC ще се събере отново, за да направи преглед на пазарите от името на енергийните министри на картела.

Докато някои анализатори, като тези от JPMorgan и Standard Chartered, вярват, че алиансът може да облекчи съкращенията и да възстанови производството през второто полугодие,  други не са толкова уверени. Оценките на МАЕ показват, че ако ОПЕК + облекчи съкращенията, световните пазари ще се върнат към излишък, кото може отново да подбие ценната на суровия петрол.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман често е призовавал колегите си да останат предпазливи при възстановяването на спрените доставки. Но съседите от Обединените арабски емирства изглеждат нетърпеливи да разгърнат новоинсталирани производствени мощности и в предишни случаи са се сблъсквали с Рияд за правото да го използват. Абу Даби посочи ограниченията на ОПЕК+ в доклад тази седмица като причина, поради която трябваше да намали прогнозите за икономически растеж на емирството.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ