Петков: Газовата връзка с Гърция трябва да получи Акт 16 до края на август

Петков: Газовата връзка с Гърция трябва да получи Акт 16 до края на август

Петков: Газовата връзка с Гърция трябва да получи Акт 16 до края на август

Газовата връзка с Гърция трябва да получи Акт 16 до края на август. Това обяви на брифинг в Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков.  

След като на 8 юли завършихме дейностите по интерконектора с Гърция, днес вече имаме съществен напредък по финализиране на документалната част, нужна, за да влезе връзката в експлоатация. Имаме Акт 14, като проектната компания е поела ангажимент да подсигури Акт 15 и Акт 16 в рамките на следващите 4 седмици - до края на август, заяви премиерът в оставка.

Това е важно, защото реално цената на газа ще падне допълнително, когато имаме Акт 16. Това ще се отрази пряко на живота на хората, точно когато дойде зимата, уточни той.

"През последните 12 години бяхме свидетели на политическото нежелание на ГЕРБ да реализират този проект, което е било против националния интерес и изцяло в интерес на "Газпром". Т.нар. евроатлантици реално скрито са работили за интереса на "Газпром". Нашето правителство доказа, че този проект може да бъде довършен за 6 месеца и ако следващия месец не се стигне до Акт 16, това ще означава, че отново сме се върнали в годините, в които националния интерес не е водещ. Вярвам, че това няма да бъде така", каза още Кирил Петков.

Енергийният министър в оставка Александър Николов посочи, че от 1 октомври нататък ще има осезаемо намаляване на цените на природния газ, като следствие от пускането в експлоатация на гръцката връзка. 

"Това е ефектът за България. Проектът обаче не е важен само за България, а е важен за целия регион", смята Николов. Той допълни, че България е първата страна, която е идентифицирала Азербайджан и доставките на газ от там по южния газов коридор като възможна алтернатива от конвенционален характер за енергийната сигурност на Югоизточна Европа.

"Фактът, че към днешна дата, дори при все още липсата на търговска експлоатация на гръцката връзка, се получават пълните количества от Азербайджан, е ясно показателен за всички“, коментира енергийният министър в оставка.  

Той коментира и твърдението на президента Румен Радев, че кабинетът "Петков" оставя след себе си хаос в енергетиката. Николов бе категоричен, че е готов да влезе в диалог с всеки, който смята така. И изброи някои от позитивите, които страната ни има в този сектор. "България в момента е износител на ток в мащаб, какъвто не е имало никога. Освен това в страната ни има заявени инвестиционни интереси за милиарди", каза Николов.

Напредъкът по пускането на търговската експлоатация потвърди и изпълнителният директор на ISGB Теодора Георгиева, чиято компания изгражда газовата връзка от българска страна. Тя припомни, че енергийните регулатори на Гърция и на България вече са издали официално съвместно решение, с което компанията е сертифицирана като независим оператор. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ