Петролът не намира единна посока на фона на противоречиви сигнали от ОПЕК+

Петролът не намира единна посока на фона на противоречиви сигнали от ОПЕК+

Петролът не намира единна посока на фона на противоречиви сигнали от ОПЕК+

Цените на петрола не намират единна посока в ранната търговия в петък на фона на по-силния долар и противоречивите съобщения от Русия и Саудитска Арабия преди следващата политическа среща на ОПЕК+, пише Ройтерс.

Към 09:00 часа българско време днес сортът Брент поевтиня с 0,09 долара, или 0,12%, до 76,17 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,05 долара, или 0,07%, до 71,88 долара за барел.

Двата бенчмарка се понижиха с над 2 долара за барел в четвъртък, след като руският вицепремиер Александър Новак омаловажи перспективата за по-нататъшни съкращения на производството на ОПЕК+ на срещата на организацията във Виена на 4 юни. И двата сорта обаче са се насочили към седмичен ръст, макар и с под 1%.

„Цените на суровия петрол се понижават, тъй като „кралят долар“ се завръща, а Русия отряза всяка саудитска надежда за постигане на ново намаляване на производството на срещата на 4 юни“, каза пазареният анализатор Едуард Моя.

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда, че цените на енергията се доближават до „икономически обосновани“ нива, като също така посочи, че не може да има незабавна промяна в производствената политика на групата.

Тези забележки контрастираха с коментарите тази седмица от министъра на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман, който предупреди продавачите на късо да „внимават“.

Някои инвеститори изтълкуваха това като сигнал, че ОПЕК+ може да обмисли допълнителни съкращения на добива.

„Наблюдателите на ОПЕК+ винаги обръщат голямо внимание на комуникацията между Русия и Саудитска Арабия, тъй като нарастващ разрив може да върне риска от това 23-членният съюз да се разпадне“, добави Моя.

Допълнителен натиск върху петролните фючърси оказа и по-силният долар, който поскъпна за пета поредна сесия спрямо кошница от основни валути, тъй като данните сочат за устойчива икономика на САЩ, дори след агресивния цикъл на повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв.

По-силните зелени пари правят стоките, деноминирани в долари, по-скъпи за тези, които притежават други валути, намалявайки търсенето.

Пазарите продължиха да следят преговорите за дълга на САЩ, като американският президент Джо Байдън и председателят на камарата на представителите в Конгреса Кевин Маккарти изглежда са близо до сделка за намаляване на разходите и повишаване на тавана на дълга.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ