Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия предупреди пазарните спекуланти да внимават

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия предупреди пазарните спекуланти да внимават

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман предупреди пазарните спекуланти да внимават, повтаряйки думите си, че могат да се сблъскат с трудни времена в бъдеще, предаде Си Ен Би Си.

„Спекулантите, както на всеки пазар, няма да изчезнат. Продължавам да твърдя, че те ще се опарят. Вече се опариха през април. Не е нужно да показвам картите си, не съм играч на покер…, но просто бих им казал да внимават“, коментира министърът той по време на енергиен панел на Катарския икономически форум в Доха.

Съвсем наскоро няколко членове на алианса ОПЕК+ доброволно, а и независимо от по-широката стратегия на групата, обявиха, че ще намалят производството си на суров петрол с общо 1,6 милиона барела на ден. Този ход за кратко повиши цените, които оттогава насам обаче паднаха. ОПЕК+, която представлява група от 23 страни производителки на петрол, председателствана от Саудитска Арабия, реши през октомври да намали добива с 2 милиона барела на ден в опит да повиши цените, имайки предвид опасенията относно световното потребление. Този ход беше посрещнат с незабавна реакция от страна на САЩ заради напрежението върху домакинствата в страната.

„Бяхме, като част от ОПЕК+, обвинени през октомври, а след това и през април. Кой има точните числа? Кой прецени ситуацията по много отговорен и внимателен начин?“, попита Абдулазиз във вторник.

„Мисля, че през последните шест-седем месеца се доказахме като отговорна регулаторна институция“, добави той, като отбеляза, че пазарът изпитва постоянна нестабилност и изисква ОПЕК+ да бъде проактивна.

През седмиците, откакто бяха обявени доброволните съкращения през април, цените на суровия петрол се понижиха на фона на банковите сътресения, сигналите за рецесия и по-бавното от очакваното възстановяване на икономиката на Китай и последвалото повишаване на търсенето в страната, която е най-големият вносител на суров петрол в света.

Наблюдателите на пазара сега се питат дали ОПЕК+ през юни ще се насочи към ново наламение на производството за да противодейства на ниските ниски цени, въпреки че базираната в Париж Международна агенция по енергетика вижда свиване на доставките на хоризонта.

„Настоящият пазарен песимизъм... е в рязък контраст с по-строгите пазарни баланси, които очакваме през втората половина на годината, когато се очаква търсенето да засенчи предлагането с почти 2 милиона барела на ден“, посочи МАЕ в последния си доклад за петролния пазар от този месец.

Въпреки това изпълнителният директор на организацията Фатих Бирол каза в неделя пред CNBC, че потенциален, макар и малко вероятен, фалит на дълга на САЩ може да предизвика спад в търсенето и цените на петрола.

Министърът на петрола на Саудитска Арабия във вторник също подчерта рисковете от пазарна несигурност, заедно с прогресивното изчерпване на свободния капацитет в страните производителки – аргумент, който той използва преди това, за да се застъпи за по-високи инвестиции в изкопаеми горива, в допълнение към разходите за проекти за възобновяеми източници.

„Вижте къде сме сега: енергийната сигурност е ограничена, изчерпва се капацитетът, защото страните не инвестират както в петрол, така и в газ“, каза той.

„Имаме много забавна траектория за това къде ще бъде търсенето. Така че, ако сте хеджър, както сме ние, ще трябва да предприемем действия, за да предотвратим всяка възможност за по-нататъшна нестабилност (…), но ние категорично приемаме предизвикателството и ще продължим да работим за справянето с него“, добави министърът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ