Петролът поевтиня на фона на икономическите данни от Китай и Япония

Петролът поевтиня на фона на икономическите данни от Китай и Япония

Петролът поевтиня на фона на икономическите данни от Китай и Япония

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в понеделник, след като слабите икономически данни от Китай и Япония за юли натежаха върху перспективите за търсенето, докато инвеститорите се подготвяха за тазседмичната среща на ОПЕК и други водещи производители, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,73 долара, или 0,22%, до 103,2 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 1,05 долара, или 1,06%, до 97,57 долара за барел.

Новите блокади срещу разпространението на COVID-19 да сложиха край на краткото възстановяване на фабричната дейност в Китай, започнало през юни. Индексът на мениджърите по продажбите в производството (PMI) на Caixin/Markit се понижи до 50,4 през юли спрямо 51,7 през предходния месец - доста под очакванията на анализаторите, показват данните в понеделник.

Производствената активност в Япония се разшири с най-слабия си темп от 10 месеца през юли, показват данни от понеделник.

„Разочароващият PMI в производството на Китай е основният фактор, който оказа натиск върху цените на петрола днес“, каза анализаторът на CMC Markets Тина Тенг.

„Данните показват изненадващо свиване на икономическите дейности, което предполага, че възстановяването на втората по големина икономика в света от блокирането на COVID може да не е толкова положително, колкото се очакваше по-рано, което помрачи перспективите за търсене на пазарите на суров петрол“.

Еталоните Brent и WTI приключиха юли с втори пореден месечен спад за първи път от 2020 г., тъй като растящата инфлация и по-високите лихвени проценти пораждат страхове от рецесия, която ще подкопае търсенето на гориво.

Отразявайки това, анализаторите, анкетирани от Ройтерс, намалиха за първи път от април прогнозата си за средните цени на сорта Брент през 2022 г. до 105,75 долара за барел. Тяхната оценка за WTI падна до 101,28 долара.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзниците, водени от Русия, носещи общото название ОПЕК+, ще има среща в сряда, за да вземат решение за септемврийския добив.

Двама от осемте източника от ОПЕК+ в проучване на Ройтерс казаха, че умерено увеличение за септември ще бъде обсъдено на срещата на 3 август, докато останалите казаха, че производството вероятно ще се запази стабилно.

Срещата идва, след като президентът на САЩ Джо Байдън посети Саудитска Арабия миналия месец.

„Въпреки че посещението на президента Байдън в Саудитска Арабия не доведе до незабавни доставки на петрол, ние вярваме, че Кралството ще откликне на призивите, като продължи постепенно да увеличава добива“, каза анализаторът на RBC Capital Хелима Крофт в бележка.

Новият генерален секретар на групата Хайтам ал Гайс повтори в неделя, че членството на Русия в ОПЕК+ е жизненоважно за успеха на споразумението, съобщи кувейтският вестник Alrai.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ