Природният газ в Европа поевтиня след възобновяването на доставките по "Северен поток"

Природният газ в Европа поевтиня след възобновяването на доставките по Северен поток

Природният газ в Европа поевтиня след възобновяването на доставките по "Северен поток"

Цената на газа в Европа по време на днешната търговия на фондовата борса се понижи с 4,8% на фона на възобновяването на доставките по Северен поток след приключване на ремонта. Това показват данните от лондонската борса ICE. В началото на деня дори понижението беше с 6,5 на сто.

Цената на августовските фючърси в хъба TTF в Холандия към 9:30 часа българско време падна до 147,50 евро за мегаватчас или малко над 1500 долара за 1000 куб. метра. В 9:01 часа дори беше 145 евро за мегаватчас или 1480 долара за 100 куб. метра. Борсата затвори снощи на цена от 155,39 евро за мегаватчас или 1580 долара за 1000 куб. метра.

Доставките на газ по тръбата "Северен поток-1" са възобновени след края на редовната годишна профилактика, потвърди говорител на компанията за ДПА.

Данни от сайта на оператора на тръбата сочат, че между 6 и 7 ч. сутринта местно време (7-8 ч. българско) номинациите са били за 29 284,591 киловатчаса/час газ спрямо 0 вчера, съобщава Ройтерс.

На сайта обаче данните за реалните потоци газ не са обновени и за периода 4-5 ч. местно време сочат 0.

Физически потоци газ са достигнали до терминала в германския град Грайфсвалд към 7 ч. местно време, според ТАСС. Преди това от компанията Nord Stream, която управлява тръбата, са посочили, че номинациите са на нивата от преди началото на профилактиката на 11 юли - 40% от капацитета й.

От компанията Gascade, която управлява газопреносната мрежа в Германия, потвърдиха за Ройтерс, че от "Северен поток-1" вече тече газ към връзките с тръбопроводите OPAL и NEL. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ