Унгария обявява извънредно положение в енергетиката

Унгария обявява извънредно положение в енергетиката

Унгария обявява извънредно положение в енергетиката

Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан нареди забрана за износ на горива като природен газ и премахна дългогодишен таван на цените на комуналните услуги за домакинствата, използващи повече енергия, каза високопоставен източник, цитиран от "Ройтерс".

Мерките, които включват също план за увеличаване на вътрешния добив на газ от 1.5 млрд. на до 2 млрд. куб. м, ще влязат в сила от август, за да се гарантира непрекъснатото снабдяване с енергия през зимата, каза Гергели Гуляс, началникът на кабинета на Орбан. "Дойде моментът правителството да обяви извънредно положение в енергетиката", каза Гуляс на брифинг за пресата след специална среща на министрите от кабинета на Орбан, за да обсъдят проблемите с енергийните доставки в Европа.

Доставките на газ за Европа намаляха, а разходите за гориво скочиха след нахлуването на Русия в Украйна през февруари и последвалите санкции. Страните в Европа се борят да запълват хранилищата и да диверсифицират каналите за доставка.

Това увеличи натиска върху Орбан, който е изправен пред най-тежкото си предизвикателство, откакто пое властта през 2010 г., с невиждана от две десетилетия инфлация, рекордно нисък обменен курс на форинта и неясни фондове на Европейския съюз, замразени след спор за демократичните стандарти на неговото управление.

Съгласно 15-годишно споразумение с руския енергиен гигант "Газпром", подписано миналата година, Унгария получава 3.5 милиарда куб. м. газ годишно през България и Сърбия и още 1 млрд. кубически метра по тръбопровод от Австрия. Външният министър Петер Сиярто каза по-рано, че Будапеща преговаря за закупуване на повече газ преди отоплителния сезон в допълнение към съществуващия си дългосрочен договор с Русия, която доставя 85% от газовите нужди на страната.

Данните от унгарския регулатор MEKH обаче показват, че складираните 2.74 млрд. куб. м газ към средата на юли са най-ниското количество за последните четири години и доста под 4.5 млрд. куб. м метра, съхранявани миналата година и 5.4 млрд. куб. м година по-рано. Гуляс каза, че за момента доставките на газ в Унгария са непрекъснати и всички бъдещи ограничения, ако се наложат, ще засегнат домакинствата като последна мярка. "Прахосничеството вече не може да бъде допускано никъде", каза Гуляс. "Трябва да се разгледа всяка алтернатива, която предоставя стимули за най-щадящо използване на енергия в икономиката.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ