В Естония: Местната власт иска извънредно положение заради дефицита на газ

В Естония: Местната власт иска извънредно положение заради дефицита на газ

В Естония: Местната власт иска извънредно положение заради дефицита на газ

Асоциацията на естонските градове и общини (ELVL) алармира за значителни прекъсвания на доставките на природен газ. Местната власт смята, че пазарните мерки не са в състояние да осигурят необходимите количества и това поставя страната в извънредна ситуация, предаде естонското обществено радио Eesti Rahvusringhääling.

ELVL критикува неотдавнашната позиция на Министерството на икономиката, според което справянето с ограничените количества на суровина е задача на общинските власти.

„Съществува риск работата на топлоцентралите да бъде нарушена от недостига на газ в цялата страна. Този проблем не може да бъде решен на местно ниво”, категоричен е Вейко Лухалайд, изпълнителен мениджър на ELVL.

Преминаването на системите за централно отопление от газ на алтернативни горива може да бъде разрешено единствено от Борда по околна среда. „Изправени сме пред две основни предизвикателства – прекъсването на доставките на газ и пазарните мерки, които не са в състояние да ги гарантират. Следователно имаме национална извънредна ситуация или риск от възникване на такава“, посочи Лухалайд.

Според лидера на Асоциацията ако на доставчиците на отопление бъде позволено да използват шистов нефт вместо газ, суровината трябва бъде складирана някъде. Такива съоръжения обаче липсват. „Решението за използването на алтернативни източници на енергия през зимата трябва да се вземе днес. Затова настояваме Министерството на икономиката и съобщенията да обяви спешна доставка на природен газ“, пише Лухалайд в отворено писмо до ведомството.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ