Wintershall Dea се изтегля от Русия, отписва активи за 5,3 млрд. евро

Wintershall Dea се изтегля от Русия, отписва активи за 5,3  млрд. евро

Wintershall Dea се изтегля от Русия, отписва активи за 5,3 млрд. евро

Най-голямата петролна и газова компания в Европа Wintershall Dea обяви решението си да напусне руския пазар. Загубата от отписването на руски активи ще възлезе на 5,3 млрд. евро, съобщиха от компанията.

Изпълнителният директор на Wintershall Dea Марио Мерен обясни, че компанията смята за "неразумно" да продължи дейността си в Русия  „Ограниченията, наложени на западни компании от руското правителство през последните месеци и външна намеса в дейностите на нашите съвместни предприятия, направиха невъзможно Wintershall Dea да работи в Русия“, каза Мерен.

Wintershall Dea се позовава на указ на руския президент Владимир Путин от 22 декември 2022 г. Според документа "Газпром" не може да купува газ от съвместни дружества с Wintershall Dea за повече от регулираната цена. Ценовата граница, според постановлението, се определя от правителството.

На 28 април 2022 г.  Марио Мерен заяви, че Русия е "прекрачила границата" в партньорските отношения, като е започнала специална операция в Украйна. Той каза, че конфликтът в Украйна означава края на една ера на икономическо сътрудничество. Тогава компанията отписа 1,5 милиарда евро активи, свързани с дейности в Русия. Повечето от тях са инвестиции и плащания за "Северен поток 2".

"Газпром", Wintershall Dea и австрийската OMV управляват съвместното предприятие Severneftegazprom от 2007 г. То се занимава с разработване на Южноруското петролно и газово к находище. Друго съвместно предприятие между руски и германски енергийни компании е Achimgaz, създадено през 2006 г. Компанията добива природен газ в околностите на Нови Уренгой. Wintershall Dea участва и в международния консорциум за изграждане и експлоатация на Северен поток 2

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ