Захарова: Бъдещето на „Северен поток-1“ зависи от търсенето на газ и от санкциите

Захарова: Бъдещето на „Северен поток-1“ зависи от търсенето на газ и от санкциите

Захарова: Бъдещето на „Северен поток-1“ зависи от търсенето на газ и от санкциите

Бъдещето на газопровода „Северен поток-1“ до Германия ще зависи от търсенето на газ в Европа и от западните санкции срещу Русия. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.

Русия спря подаването на газ към Германия по тръбата „Северен поток“ от 11 до 21 юли, заради планов ремонт, но европейските правителства се притесняват, че Москва може да удължи този срок, за да ограничи доставките на газ за Европа, което може да спъне плановете за запълване на газовите хранилища преди началото на зимата.

Руският енергиен гигант „Газпром“ заяви вчера, че не може да гарантира безопасното функциониране на ключова част от „Северен поток-1“, изразявайки съмнения относно връщането на ремонтирана в Канада газова турбина с оглед на наложените от страната санкции срещу компанията.

Канада съобщи миналия уикенда, че е издала разрешение за връщане на турбината за компресорната станция „Портовая“ на „Северен поток" в Русия.

„Що се отнася до бъдещата работа на газопровода, много ще зависи от нашите партньори по отношение на търсенето на газ и нелегитимните санкции, както се случи с турбините в Канада“, коментира Захарова.

Тя заяви, че поддръжка на газопровода е била предварително договорена с потребителите. Русия обвинява Запада, че води икономическа война срещу нея в подкрепа на Украйна, но настоява, че продължава да е надежден доставчик на енергия.

Западът пък обвинява Русия че увеличава употребата на енергията като геополитическо оръжие.

Миналия месец Русия намали газовите потоци по „Северен поток-1“ до едва 40% от общия капацитет, аргументирайки действията си със забавянето на връщането на ремонтираната в Канада турбина.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ