Германия с последно предупреждение за Гърция

Германия с последно предупреждение за Гърция

Германия с последно предупреждение за Гърция

Германският канцлер Ангела Меркел призова Гърция да постигне сделка с кредиторите си преди извънредната среща на лидерите на еврозоната в понеделник, съобщи Би Би Си. Ако няма сделка, на срещата няма да може да се вземе никакво решение, сочи Меркел.

“Нека да съм много ясна по отношение на очакванията. Такава среща може да бъде само среща на решения, ако има на какво да се базират те. Трите институции - Европейската централна банка, МВФ и Еврокомисията трябва да ги разгледат, а до момента няма какво да разглеждат”, каза канцлерът.

На извънредната среща в понеделник еврогрупата и правителството на СИРИЗА имат последен шанс да размразят 7,2 милиарда евро за празната хазна в Атина срещу програма за реформи. В края на месеца Гърция трябва да плати 1,6 милиарда евро вноска по заема към МВФ и ако няма парите, ще се окаже във фалит.

Източници, близки до Ангела Меркел, твърдят, че тя е абсолютно подготвена да види Атина извън еврозоната, пише в. “Файненшъл таймс”. Подкрепата за Гърция все по-малко намалява сред политиците в Берлин - на фона на всеобщата позиция, че германската дума в гръкция проблем е решаваща. На обратната позиция остава министърът на финансите Фолфганг Шойбле, според когото Германия трябва да гарантира сигурността на еврото, тоест да накара Гърция да изпълни ангажиментите, които е поела.

На икономическия форум в Санкт Петербург, Алексис Ципрас критикува Европа, че твърде много си вярва и се смята за люлка на света, макар че други държави и региони в света я превъзхождат. “Зная, че мнозина се питат защо съм тук, а не в Брюксел, да преговарям. Ние в Европа вярвахме, че сме пъпът на света, но икономическият център се измести. Има новопоявили се сили, които играят по-важна геополитическа и икономическа роля”, каза премиерът на Гърция след разговорите с руския президент Путин. Посещението на Ципрас в Русия се тълкува като знак от Гърция, че има и други опции при фалит.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ