ЕС насрочи специална среща с Турция за кризата с мигрантите

ЕС насрочи специална среща с Турция за кризата с мигрантите

ЕС насрочи специална среща с Турция за кризата с мигрантите

Специална среща ЕС – Турция за кризата с мигрантите е насрочена за началото на март. Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск след 6-часови дискусии за бежанската вълна по време на вчерашната среща на върха в ЕС.

На  срещата с Туция ще бъдат обсъждани съвместните действия за спирането на потока мигранти към ЕС.

Имаше такива (страни), които се съмняваха в необходимостта да решаваме проблема с бежанската криза заедно с Турция (...) Потвърдихме, че няма алтернатива на доброто, разумно и мъдро сътрудничество с Турция, коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Темата на специалната среща ще е прилагането на плана за действие, приет от Турция и ЕС през октомври миналата година, чиято цел е да спре потока имигранти от Турция към Гърция, което минава през подобряване на граничния контрол и управление на вълната мигранти на място.

Лидерите на 28-те заявиха освен това, че подходът при решаването на мигрантската криза трябва да е общ и националните солови акции не са препоръчителни.

Австрия не бе назована поименно, но канцлерът Ангела Меркел определи като „изненадващо“ решението на Виена да определи дневни квоти за приемането на търсещите убежище и на мигранти на територията си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ