Кристалина Георгиева отговори на десетки въпроси в Европейския парламент

Кристалина Георгиева отговори на десетки въпроси в Европейския парламент

Кристалина Георгиева отговори на десетки въпроси в Европейския парламент

Три часа продължи провелото се днес изслушване на българския кандидат за еврокомисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси в ЕС и кандидат за зам.-председател на новата Европейска комисия (ЕК) Кристалина Георгиева. То се проведе в Европейския парламент, където й задаваха въпроси на английски, френски, немски и други европейски езици представители на три комисии в Европарламента - Комисията по бюджети, Комисията по бюджетен контрол и Комисията по правни въпроси. 

Изслушването започна след 14:40 ч. българско време и се предаваше на живо в сайта на Европейската комисия. То бе отразявано и в социалните медии, особено в Twitter, където бе активен профилът на Кристалина Георгиева. 

Тя разполагаше с максимум две минути да отговаря на всеки от зададените й десетки въпроси. Направи го на английски език и два пъти на български, след като въпроси й бяха отправени от българските представители на комисиите. Георги Пирински я попита за бъдещата й работа за намаляване на различията в стандарта на живот между различните страни членки на Евросъюза. Първоначално той се обърна към нея на български, след което зададе въпроса си на използвания от присъстващите английски език. Тя му отговори изцяло на български, за да увеличи употребата на езика в парламента. Отговори му, че новата комисия ще работи повече за увеличаване на конкурентоспособността и намаляване на неравенството. 

До края на изслушването Кристалина Георгиева отговаря уверено, с емоция и на моменти с чувство за хумор, например като се пошегува, че се притеснява за състоянието на британската армия след като Джонатан Арнот от евроскептичната британска Партия на независимостта я запита дали ще съкрати огромния брой бюрократи на ЕС, които вече надхвърляли по численост войниците от армията на Обединеното кралство. 

Преди самото изслушване всяка от комисиите зададе запитвания, на които Георгиева даде писмен отговор. В рамките на изслушването тя отговаряше и на други въпроси на представителите на комисиите, повечето от които тясно специализирани и свързани с опита им в сферата им на работа. Предложеният от България кандидат за комисар в новата Европейска комисия под ръководството на швейцареца Жан-Клод Юнкер говори за значението на прозрачността в разходването на бюджета на ЕС, злоупотребите с фондове на ЕС, сътрудничеството със службата за борба с измамите OLAF, младежката безработица, конкурентоспособността, отделянето на средства от бюджета в бъдеще за екологични политики.

В един от отговорите си Кристалина Георгиева настоя, че е много важно Европейският съюз да изтъква средствата, които е отпуснал, за да се подобри живота на дадено население чрез финансиран от Европа проект. „В столицата на моята страна, където съм родена, има метро и хиляди хора се придвижват с него дневно, бизнесът се развива благодарение на него, а то бе изградено със средства от Европейския съюз. Но ние в управлението на съюза не разказваме тези истории. Това бе нещо, за което изключително настоявах в предишния ми екип (на еврокомисар, отговарящ за реакциите към хуманитарните катастрофи – б.р.) – изключително ценни хора, но срещнах съпротива. Те смятаха, че е най-важно да се прави това, което е редно. Само като разказваме на хората с какво съюзът им помага, ще ги научим да ни се доверяват“, каза тя.

Кристалина Георгиева изтъкна още, че едно от нещата, на които особено държи е прозрачността. Запитана какво ще направи за повече прозрачност в Еврокомисията тя отговори, че „прозрачността е най-добрият начин да защитим парите си от злоупотреби“. „В предишния ми живот" работих в места като Индонезия и Русия. Видях как хората там сами предлагаха механизмите за прозрачност. Тези механизми е важно да са прозрачни, но и тази прозрачност да е уобна за хората. Имаме механизми, но те са заровени някъде в структурите ни“, каза тя.

Освен това заяви, че ще има нулева толерантност към злоупотребите с еврофондове. „Нула, нула! Ако имаше по-ниско число, бих казала него! Това ще бъде отношението ми към тях!“, посочи тя.  

Всичките 27 членове на екипа на Жан-Клод Юнкер се явяват пред ЕП от 29 септември до 7 октомври, за да могат депутатите да преценят техните познания и програма в съответния ресор. Комисията трябва да получи одобрение от парламента, за да встъпи в длъжност. Целта е да бъдат оценени общата компетентност на кандидатите, тяхната европейска ангажираност и конкретните им познания за ресора. Последната дума е за парламента. Той трябва да одобри състава на комисията на пленарно заседание, за да може тя да заработи. В миналото се е случвало отделни кандидати да получат негативни оценки при изслушванията, което е водило до тяхното оттегляне и до пренареждане на ресорите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите