Финансовите министри на Еврозоната обсъждат Гърция в Брюксел

Финансовите министри на Еврозоната обсъждат Гърция в Брюксел

Финансовите министри на Еврозоната обсъждат Гърция в Брюксел

Mинистрите на финансите на държавите от зоната на единната европейска валута се срещат в Брюксел, за да обсъдят ситуацията с Гърция, съобщава БНР. 

"Вероятно тази среща няма да бъде окончателна. Всички знаем това. Но мисля, че ще можем да говорим за съществен напредък в процеса, който е много по-резултатен и ефективен отпреди. Остават някои въпроси, които трябва да бъдат разгледани и задача на гръцкото правителство е да увери партньорите си в своята воля и ангажимент за постигане на споразумение", коментира преди началото на консултациите европейският комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московици. 

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис пък посочи, че не очаква постигане на споразумение за Гърция на днешната среща. Според него постигането на споразумението е въпрос на дни. Атина разчита на положително комюнике по въпроса за преговорите с кредиторите с надеждата да бъде деблокирана част от заемите. Положителният изход от преговорите би дал възможност на страната да получи останалата част от кредита на стойност 7 милиарда и 200 милиона евро.

По-рано гръцкото правителството обяви, че няма да отстъпи от своите "червени линии" за отказ от намаляване на пенсиите и реформи в трудовото законодателство, които ще позволят по-лесно освобождаване на служителите. По този въпрос Варуфакис заяви: "Червените линии" са необходимост и са неизменни. По своя характер те ще послужат като обща основа".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ